VEST DANA: Od ove nedelje u Smederevu NEMA NEZAPOSLENIH LEKARA!

Svake godine ugovore o radu dobiju mladi lekari i stomatolozi, a sredstva za njihove plate obezbeđuje grad

Od ponedeljka 2. avgusta u Smederevu ponovo više neće biti nezaposlenih lekara na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

NAJLEPŠA VEST DANAS: Smederevo će stipendirati socijalno ugrožene studente i srednjoškolce

Jedinstvenu praksu u Srbiji, pre tri godine inicirala je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović. Svake godine ugovore o radu dobiju mladi lekari i stomatolozi, a sredstva za njihove plate obezbeđuje grad.

Tim povodom, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović organizovala je prijem za mlade zdravstvene radnike.

- Počeli smo pre tri godine da zapošljavamo mlade lekare i evo svi oni i dalje rade. Novac je obezbeđen iz budžeta grada jer ja želim da svi vi, kao moje kolege, počnete da radite i pružate zdravstvene usluge našim sugrađanima kojima je neophodno, a mislim da imamo i manjak lekara. Dok god ste na našem spisku nećete imati vaš identifikacioni broj. Najbitnije je da ćete imati platu istu kao i vaše kolege koje su na platnom spisku RFZO. Do sada smo angažovali 20 lekara i od tog broja njih 16-oro je dobilo identifikacione brojeve. Još njih četvoro čeka broj, a ja sam ubeđena da će i oni uskoro dobiti identifikacioni broj - istakla je gradonačelnica.

Kao što je to i do sada bio običaj, novozaposleni lekari odmah će biti „bačeni u vatru“: svoja prva iskustva sticaće u seoskim mesnim zajednicama. U Domu zdravlja očekuju da će sedmoro mladih lekara smanjiti gužve u seoskim ambulantama.

- Mislim da će ovo biti vrlo korisno za vas. Bolje je da radite nego da sedite i čekate posao. U zavisnosti od toga ko će biti novi ministar tražićemo da odmah dobijete identifikacioni broj do onog trenutka kada ste na našem platnom spisku – obećala je Avramovićeva novoprimljenim lekarima.

Dok drugi gradovi ne znaju šta će sa mladim lekarima koji čame na biroima tržišta rada, u Smederevu se, uz malo dobre volje ovaj problem tri godine za redom, uspešno rešava. Dobra praksa koju je uvelo Smederevo naišla je na odobravanje širom Srbije.

Gradonačelnica Jasna Avramović kaže da je čak bilo primera da su se beogradski lekari prijavljivali u Smederevu da bi dobili posao. Njima nažalost nije moglo da se izađe u susret jer je prioritet zapošljavanje smederevskih lekara.

Milena Stefanović je potpisala svoj prvi ugovor o radu i ne krije radost zbog toga.

- Završila sam Medicinski fakultet u Beogradu, diplomirala sam 2015. godine i sada sam vrlo srećna što mi se brzo pružila prilika da usavršim svoje znanje i da radim ono za šta sam se školovala. Želela bih da istaknem grad Smederevo kao primer pozitivne prakse po pitanju zapošljavanja mladih doktora. Zahvalila bih se gradonačelnici na razumevanju. Volontirala sam na Kliničkom centru u Beogradu. Ako bi mi se ukazala prilika volela bih da se oprobam u ginekologiji i akušerstvu.

Jovica Filipović je takođe u ovoj sedmočlanoj ekipi koja je dobila posao.

- Završio sam fakultet prošle godine u junu, napravio sam par meseci pauzu i odradio sam stažiranje u martu gde sam položio državni ispit. Od tada sam volontirao u Urgentnom centru u nadi da ću dobiti posao. Eto sada nam je gradonačelnica ukazala poverenje i ja sam vrlo zadovoljan što nam se ukazala prilika da se dokažemo kao mladi lekari.

(Telegraf.rs)