RASPLET: Britanija će ipak izručiti Asanža Švedskoj

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž biće izručen Švedskoj gde ga čeka saslušanje povodom optužbi za silovanje. Asanž bi se, prema očekivanjima, mogao naći u švedskom zatvoru u roku od 10 dana

Britanski vrhovni sud odbacio je danas žalbu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i podržao njegovo izručenje Švedskoj, gde ga čeka saslušanje povodom optužbi za silovanje.

Pet sudija, od sedam članova Vrhovnog suda, odbacili su žalbu koju je optuženi bazirao na tvrdnji da švedski tužilac, koji je naredio Asanžovo hapšenje 2010. godine, tada nije bio nadležni sudski organ. Dva niža suda su već presudila da Asanž bude izručen.

Presudom najviše sudske instance u Britaniji stavljena je tačka na dugu pravnu bitku koja je započeta Asanžovim hapšenjem u decembru 2010. godine, a optuženi bi se, prema očekivanjima, mogao naći u švedskom zatvoru u roku od 10 dana.

Asanž i njegove pristalice strahuju da će posle izručenja Švedskoj biti poslat u SAD i optužen za objavljivanje nekoliko stotina hiljada američkih poverljivih diplomatskih dokumenata na svom veb sajtu.

On bi se eventualno na ovu odluku mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava, ali advokati kažu da to ne bi zadugo sprečilo njegovu ekstradiciju, naveo je AP.

(I. D. / Tanjug)