35. SIMPOZIJUM "TERRA": Dragulj svetske vajarske umetnosti na prostoru Kikinde (FOTO)

Skulpture su postavljene u centru grada na prirodnom i autentičnom prostoru baš odakle su i izvorno nastale

Internacionalni simpozijum skulptura "Terra" jedinstven ne samo u Srbiji nego i u svetu, otvoren je po 35. put na severu Banata, u Kikindi.

Davne 1982. godine kada se rodila ideja o stvaranju skulpture od terakote, prirodnog materijala, bogatog na prostoru banatske ravnice od kojeg se stvaraju najoriginalnija dela, Terra je postala i više od simpozijuma. Uzbudljiv skup blizak stvaraocima ekspresionističkog oblikovanja, ali i posetiocima ove "hand made" umetnosti, do danas prerastao je u svetsku manifestaciju na kojoj svake godine učetvuju istaknuti vajari iz čitavog sveta.

Izložbom autentičnih i monumentalnih skulptura sa prošlogodišnjeg saziva, svečano je otvoren 35. simpozijum. Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, istakao je da je "Terra" dragulj umetnosti u Kikindi:

- Današnji događaj ima posebnu notu, skulpture su postavljene u centru grada na prirodnom i autentičnom prostoru baš odakle su i izvorno nastale. Cilj nam je da održimo jednu ovakvu manifestaciju i da uskoro otvorimo muzej "Terra". Ovakav vid umetničkog izražavanja pokazuje da umetnost nema granice - složio se gradonačelnik Markov.

Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, objasnio je da je "Terra" brend Vojvodine:

- Umetnici koji dolaze iz svih zemalja sveta, od Italije do Japana, ostavljaju veliki trag u ovoj umetnosti, ali i u Kikindi. Ovaj grad je epicentar terakote, a ona je čudesan materijal, pečena zemlja, majka zemlja.

UKRAO SKULPTURE U OBLIKU GOLUBA SA FONTANE: Uhapšen osumnjičeni za krađu na Kalemegdanu!

U sklopu ovogodišnjeg simpozijuma učestvuje šest vajara: Juko Hihara iz Japana, Gražina Simala Volinska iz Poljske, Varol Topač iz Turske, Igor Antić iz Francuske, Dragan Rajšić i Marko Crnobrnja iz Srbije.

Vajar iz Beograda, Dragan Rajšić, kaže da je počastvovan što je dobio priliku da učestvuje na ovogodišnjem simpozijumu:

- Velika je čast biti deo ove umetničke grupe. Trenutno radim na skulpturi velikog formata, ali i više manjih koje planiram da uradim za ovih 30 dana. "Terra" ima fenomenalne prostore za rad, jedinstvene u svetu.

TRANSFORMERSI "OSVAJAJU" BEOGRAD: Fascinantne skulpture od 12 metara (FOTO)

U ateljeu "Terra" prepoznatljivom po prostoru koji se retko gde nalazi u svetu, postoji i najveća peć u Evropi za pečenje gline. Skulpture visoke i više od 2,5 metra peku se na 1250 stepeni što umetnicima omogućava da eksperimentišu u svom umetničkom nadahnuću. Jedinstven atelje "Terra" nalazi se u starom pogonu fabrike "Toza Marković" koji je renoviran, te umetnici osim neiscrpne količine gline imaju i stručnu pomoć istaknutih vajara.

Najveće zasluge za osnivanje "Terre" pripadaju mr Slobodanu Kojiću, istaknutom vajaru, koji, kako kaže, nije ni slutio da će njegova prvobitna ideja dostići svetski značaj.

OVO JE NAJVAŽNIJE OTKRIĆE U ISTORIJI UMETNOSTI: Ništa slično nije ostalo iza najvećeg umetnika svih vremena (FOTO)

- U nekim segmentima sam znao i onda šta to znači. Oduvek sam bio uveren da će biti zanimljiva pojava u svetu za svetsku skulpturu, to je proizvod koji imamo u rukama.

- "Tera" mora da prati neki svetski trend. Skulpture od pre 20 i više godina, razlikuju se od današnjih. Umetnici sami reaguju na svetska zbivanja i gibanja, prate promene, te se sve na godišnjim simpozijuma tokom jula najbolje vidi. To su promene koje idu same od sebe - objašnjava osnivač "Terre".

Neverovatno realistične skulpture ljudi od drveta

Na "Teri" svake godine učestvuje svetska vajarska elita. Kroz umetnički atelje sve do danas prodefilovalo je više od 200 vajara iz čak 30 zemalja sveta. Jedinstvene i autentične skulpture kojih ima više od 1.000 različitog formata i oblika čuvaju se u starom pogonu fabrike. Ne samo prepoznatljiv po monumantalnim delima, simpozijum je i svojevrsni beleg senzibiliteta i duha svojih stvaralaca. A da je reč o najčistijoj umetnosti, davno je konstatovao i veliki Denegr - rad sa glinom je čista i kvalitetna umetnost, ali pre svega zdrava umetnost.

(Dragana Starčević)