NISAM KRIVA, EVO I DOKAZA ZA TO! Svi detalji odbrane sa suđenja Katarini Rebrači

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje Katarini Rebrači povodom optužbi da su ona i njene saradnice protivpravno prisvojile 25,5 miliona dinara iz fonda za prevenciju raka dojke. Bivša manekenka danas je po prvi put dobila priliku da, posle višegodišnjeg medijskog razapinjanja priloži dokaze u svoju odbranu

U Višem sudu u Beogradu za danas je počelo suđenje nekadašnjoj manekenki Katarini Rebrači i njenim saradnicama povodom optužbi da su protivpravno prisvojile 25,5 miliona dinara iz fonda za prevenciju raka dojke. Ovaj postupak pokrenut je 2010. godine, a suđenje koje je bilo u poodmakloj fazi saslušanja svedoka, kada je zbog promene predsednika sudskog vraćeno na početak, a danas je po prvi put Katarina Rebrača dobila priliku da posle višegodišnjeg medijskog razapinjanja i presuđivanja kaže nešto u svoju odbranu.

- Nije tačno da sam ikada iskoristila svoj položaj osnivača DFK da bih sebi pribavila bilo kakvu protipravnu imovinsku korist. Sebi od fonda nisam pribavila bilo kakvu korist - započela je svoju odbranu Katarina Rebrača, dodavši da nije tačno da su Ministarstvo i Institut ikada bili pokrovitelji Fonda, na čijem je čelu bila.

- Moguće je da je sa računa DFK-a u korist agencije "K models" uplaćen iznos od 5.799.001,07, na račun agencije "Mima Art" iznos od 3.041.000,00, na račun agencije "Top imidž" iznos od 7.212.000,00 i na račun SZR "Centar za kreativno domaćinstvo" iznos od 1.676.000,00, a o svemu tome postoje dokumentacije i ja ne sumnjam u izveštaje banaka - kazala je Rebrača, koja je obrazložila sve odnose koje se tiču rada fondacije na čijem je čelu bila, priloživši sve verodostojne fakture, press kliping i ostalu dokumentaciju koja dokazuje da su svi troškovi bili vezani za rad fondacije, a ne za njene lične potrebe.

Agencije "K Models", "Centar za kreativno domaćinstvo" i "Top imidž" angažovane su na aktivnostima Fonda jer su, kako kaže, usluge bile jeftinije u odnosu na druge. Ona je bila osnivač agencije i zaposlena, ali s računa firme nije podizala sredstva, na čemu se i temelji njena odbrana.

- Kad je situacija s agencijom "Mima Art" u pitanju, ćerka Mirjane Hristić, osnivača agencije, živela je u to vreme u Španiji. Podsetiću da je tada bila neophodna šengen viza, te je na ovaj način bilo lakše dobiti je - objasnila je Rebrača i dodala da je tačno da je Hristićeva primala na račun neke uplate na osnovu faktura koje je ispostavila i da je taj novac davala njoj kako bi isplatila u kešu neke od učesnika različitih manifestacija, za šta takođe postoje dokazi i prateća dokumentacija.

- Netačni su navodi optužbe da je jedan od osnovnih ciljeva osnivanja Fonda kupovina mamografa, kao i to da sam s tim u vezi sredstva sa računa podizala za svoje lične potrebe. Optužnica je proizvod nepotpunog finansijskog veštačenja jer, da je potpuno, sigurna sam da bi potvrdilo moje navode - istakla je Rebrača i dodala da je sudu pre više od pet godina predala kompletnu dokumentaciju.

Dokumentacija koju je predala na pripremnom ročištvu su, zapravo, sistematizovani podaci koje je pre nekoliko godina dostavila sudu u 20 registratora.

- Apsolutno su netačni navodi da sam, kako se navodi u optužnici, plaćala avio-karte za sebe i porodicu u iznosu od 3.309.978,60 koristeći DF karticu. Simptomatično je da sam baš nakon što sam počela da se interesujem zašto pare nisu upotrebljene za mamograf, završila  u zatvoru - navela  je Rebrača, i dodala:

- Istina je da sam zaključila ugovor o donatorstvu sa B92, gde je trebalo da doniram tri miliona dinara, a to je iznos koji sam sama odredila. U tom trenutku je u okviru akcije Fonda bilo sakupljeno više od 49 miliona dinara i, zahvaljujući angažovanju Fonda, grad je donirao Institutu 10 miliona dinara. Taj iznos bio je dovoljan da se plate dva digitalna mamografa. Od ovog iznosa dobavljaču mamografa je od strane Fonda B92 uplaćen iznos od 43 miliona - navela je Rebrača u svojoj odbrani i dodala:

- Ugovor o donatorstvu na tri miliona zaključila sam verujući da se za taj novac mogu obučiti radiolozi koji bi radili na tim aparatima.

U završnoj reči ponovila je da nije kriva, istakavši:

- Nije tačno, ponavljam, da sam kroz delovanje Fonda pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist, kako stoji u optužnici - navela je Katarina Rebrača na suđenju, koje će biti nastavljeno u oktobru, novim iznošenjem dokaza odbrane.

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je ranije u odbrani odbacila sve navode optužnice i za svoje hapšenje optužila je i tadašnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, koji je u januaru 2012. počinio samoubistvo, jer je i sam bio procesuiran u drugom postupku pred Specijalnim sudom.

Katarina Rebrača i ostale (osim Rebrači sudi se i njenoj majci Sandrini Bogunović, Slađani Mironiji i Mirjani Hristić) optužene terete se da su, od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojile 25.5 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

(Telegraf.rs)