SUKOB PEKINGA I FILIPINA: Kina ne priznaje arbitražni sud u Hagu

Filipini su od suda zatražili da donese odluku u slučaju protiv Kine. Spor je izazvao tenzije u regionu i zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba. Kina ne učestvuje u procesu i odbija nadležnost suda

Kina je danas saopštila da Arbitražni sud u Hagu pred kojim se rešava spor između Pekinga i Filipina u Južnokineskom moru, nema ovlašćenja u ovom slučaju i da neće prihvatiti bilo kakvo prisilno rešenje.

OVAKO IZGLEDA JEDAN OD TERORISTA: Ovaj čovek je kriv za pokolj u Istanbulu? (FOTO)

Sud je najavio da će svoju odluku u ovom slučaju objaviti 12. jula.

Filipini su od suda zatražili da donese odluku u slučaju protiv Kine. Spor je izazvao tenzije u regionu i zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba. Kina ne učestvuje u procesu i odbija nadležnost suda.

KAO U NAJSTRAŠNIJIM FILMOVIMA: Ovo je rekonstrukcija nezapamćenog masakra u Istanbulu! (VIDEO)

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lej izjavio je da postupak Manile nije u skladu sa međunarodnim pravom.

- Ponovo naglašavam da Arbitražni sud nema ovlaštenja u ovom slučaju i da ne treba da održava procese ili donosi odluke. Jednostrani postupak Filipina nije u skladu sa međunarodnim pravom - naglasio je Lej.

RUSIJA JAČA VOJNE SNAGE NA ZAPADU: Putin na granicu šalje 10.000 vojnika!

On je dodao da po pitanju teritorije i spora oko pomorske granice Kina ne prihvata nikakvo rešenje od treće strane i ne prihvata nametanje odluke.

Filipinski zvaničnik Hemrinio Koloma istakao je da Manila očekuje pravednu i poštenu odluku kojom će biti unapređen mir i stabilnost u regionu.

1.000 RADNIH MESTA UPRAŽNJENO: Na Novom Zelandu očajnički traže radnike, plata 7 puta veća nego u Srbiji!

Južnokinesko more puno je prirodnim resursa i glavna je pomorska ruta za međunarodnu trgovini i nalazi se na granici Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije, Bruneja, Singapura i Indonezije.

(Telegraf.rs / Srna)