U ovom mestu nude kuću i celo domaćinstvo za 10.000 EVRA, ali niko neće da kupi

U agenciji za nekretnine "Siti" iz Gradiške kažu da u ponudi imaju na desetine seoskih imanja koje niko neće, čak ih niko i ne zove da se raspita za cenu i uslove kupovine

U selima širom Republike Srpske na prodaju su hiljade praznih kuća sa imanjem po veoma niskim cenama, ali i pored toga kupaca gotovo da i nema. Porodični domovi sa pratećim objektima i velikim zemljišnim parcelama, uz priključke za struju i vodu mogu se kupiti i za 20.000 KM (oko 10.000 evra).

SELO MOJE, PAMETNIJE OD SORBONE: Gajdobra je iznedrila najviše doktora nauka po glavi stanovnika u Srbiji!

U agenciji za nekretnine "Siti" iz Gradiške kažu da u ponudi imaju na desetine seoskih imanja koje niko neće, čak ih niko i ne zove da se raspita za cenu i uslove kupovine.

- Za 25.000 do 30.000 KM može se kupiti lepo seosko domaćinstvo sa zemljištem i kućom u vrlo dobrom stanju, uz priključenu struju i vodu. Imamo i novije kuće sa većim brojem njiva koje dostižu cenu do 80.000 KM, ali te kuće, nažalost, neće niko - kaže Slobodan Bencuz iz ove agencije. Dodaje da, s druge strane, prodaja stanova veličine od 35 do 50 metara kvadratnih ide veoma dobro.

- Imao sam primere da četvoročlane porodice radije pristaju da se zbiju u 40 kvadrata u gradu nego da za isti novac ili manje kupe kuću na selu od 100 metara kvadratnih sa sve zemljištem - rekao je Bencuz.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je najveći problem to što u RS i BiH ne postoji nikakav program za revitalizaciju sela iako postoji more nezaposlenih porodica po gradovima.

- Takvim porodicama bi država trebalo da pruži podršku da odu na selo i pokrenu neku ličnu ekonomiju gde bi proizvodili voće, povrće ili uzgajali stoku za sebe, ali i za tržište - smatra Pavlović.

Prednosti i mane Stanovnik Gradiške Branislav Mrzić, koji je stan kupio početkom ove godine, kaže da ceo život živi na selu, ali da je za nekoliko meseci u stanu uvidio sve blagodeti grada.

- Na selu je dosadno jer nema ljudi kao nekada, ništa ti nije dostupno. Preko zime kada padne sneg puteve niko ne čisti, preko leta presuše bunari pa nema vode, tokom jeseni i proleća blato je na svakom ćošku. O blizini doktora, prodavnica, bioskopa i da ne govorim, a u gradu je sve praktično pred "nosom" - priča Mrzić.

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)