UŽAS: U Srbiji 140.000 starih TRPI NASILJE!

Suzana Paunović je istakla da je država napravila značajne korake u prepoznavanju i zaštiti od nasilja kada su u pitanju žene i deca, ali da društvo nije dovoljno senzibilisano i ne reaguje dovoljno kada su žrtve nasilja starije osobe

U Srbiji se oko 140.000 starijih osoba suočava sa nekim vidom zlostavljanja pokazuju istraživanja a na to povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima ukazuje direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je istakla da je država napravila značajne korake u prepoznavanju i zaštiti od nasilja kada su u pitanju žene i deca ali da društvo nije dovoljno senzibilisano i ne reaguje dovoljno kada su žrtve nasilja starije osobe. Prema njenim rečima, od posebnog značaja bi bilo uvođenje nacionalnog SOS telefona za prijavu nasilja.

ZLOSTAVLJALI STARCE, PA IM ODNELI 120.000: Uhapšena tročlana banda!

- Na ovaj telefon, koji bi imao jedinstven broj za celu Srbiju, mogli bi se javljati stariji od nula do 24 časa. Ovaj telefon trebalo bi da bude povezan sa policijom, zdravstvenim i socijalnim službama, savetovalištima za podršku kako bi poziv i prijava nasilja automatski pokrenuli jedinstvenu reakciju - navodi Paunovićeva.

Prema njenim rečima žene najčešće trpe nasilje od svojih partnera, i nije im lako da izađu iz tog začaranog kruga jer najčešće finansijski zavise od svog muža i nemaju gde.

- Kod starijih osoba ovi problemi su još izraženiji, a neretko i okolina ženu uverava da je glupo ili sramota razvoditi se "pod stare dane“ kada je već toliko izdržala ili kako će prijavljivanje nasilja sebe dovesti u još težu situaciju "pod stare dane“. Zato treba pomoći tim ženama, našim majkama i bakama koje trpe nasilje da izađu iz tog kruga - kaže Paunovićeva.

OVO JE NAJVEĆA SRPSKA SRAMOTA: Deca i unuci ubijaju svoje majke i bake! (FOTO)

Ona je ocenila da nasilje nad starijima ima i specifičnu dimenziju jer su osobe koje zanemaruju ili zlostavljaju neretko i njihova deca što dodatno otežava položaj starijih.

- Tada se zanemarivanje ili nasilje veoma retko prijavljuje i ostaje uglavom iza "zatvorenih vrata“ porodice - podeća Suzana Paunović.

NASILJE NAD STARIMA: Deca i negovatelji sve češće nasilnici, strah i sramota razlozi zašto žrtve ćute (FOTO) (VIDEO)

Ključni koraci u poboljšanju ovakvog stanja, prema njenim rečima, mogu se ostvariti i kroz jasniju pravnu regulativu a potrebno je preispitati strateška dokumenta u oblasti zaštite od nasilja, kao i postojeće protokole sa jasnim smernicama o postupanju u situacijama kada je žrtva nasilja starija osoba.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima obeležava se svakog 15. juna, počev od 2006. godine, kada su Ujedinjene nacije na incijativu Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima ustanovile ovaj dan. U Srbiji se on obeležava od 2007. godine

(Telegraf.rs)