BILA JE ZAŠTITNI ZNAK RTS: Preminula Maja Skovran!

Prioritet u njenom televizijskom stvaralaštvu bilo je očuvanje našeg i evropskog kulturnog nasleđa

Posle kraće i teške bolesti, u 55. godini života, preminula je Maja Skovran, akademski slikar, likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu i umetnosti RTS-a. Komemoracija Maji Skovran biće održana u sredu, 15. juna u 12 sati u Galeriji RTS-a. Opelo i ispraćaj za kremaciju počinje u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

TRAGEDIJA NA AERODROMU U SKOPLJU: Umrla srpska državljanka!

Fakultet likovnih umetnosti završila je u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića, a specijalističke studije u Italiji i Nemačkoj. Kao mladu slikarku privukao je televizijski medij.

Na Radio-televiziji Srbije provela je više od tri decenije. Bila je jedan od urednika emisije "Metropolis" i autor serijala "Libela".

Prioritet u njenom televizijskom stvaralaštvu bilo je očuvanje našeg i evropskog kulturnog nasleđa. Verovala je da su kultura i umetnost vrednosti bez granica.

DRAGAN BJELOGRLIĆ SE RASPLAKAO: Poznati glumac sve dirnuo GOVOROM na Batinoj sahrani! (VIDEO) (FOTO)

Povodom prve samostalne izložbe u Beogradu 1985.godine njen profesor Stojan Ćelić zapisao je "da Maja darovito ostvaruje forme u prostorima, usmerena na neoekspresionizam, na novu sliku."

U svojoj slici Maja Skovran je nastojala da iskorači iz uobičajenog, odabrala je igru kao moguće viđenje sveta spajajući mitološki i savremeni kontekst. Boja, tema i figura dominantni su elementi njenog likovnog jezika.

Bila je član ULUS-a, LADE i AICA-e. Nosilac je Italijanskog ordena viteza kulture. Obdarena, obrazovana i dobro obaveštena.

Komemoracija povodom smrti Maje Skovran biće održana u sredu, 15. juna u 12 sati u Galeriji RTS-a. Opelo i ispraćaj za kremaciju počinje u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf.rs)