MOLIM VAS, NE DONOSITE SA SOBOM ZMIJE KOJE SU VAS UJELE: Zaposleni u Infektivnoj klinici u GADNOM PROBLEMU

- Frapirali smo se kada je čovek, koga je ujeo smuk, izvukao iz torbe ogromnu zmijurinu. Dan ranije, rodbina od drugog ujedenog je zmiju donela u flaši i ostavila je ispred bolnice - priča Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike u Nišu

Direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković, apelovao je na pacijente koji u ovu ustanovu dolaze zbog ujeda zmija, da gmizavce koji su ih napali ne donose u bolnicu.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zmije su sada najaktivnije, ako vas ujedu, NE LEČITE SE SAMI!

Rankovićeva reakcija usledila je jer su za poslednja dva dana dve zmije stigle na Infektivnu kliniku zajedno sa ujedenima.

- Juče smo imali čoveka zbog ujeda smuka, dobio je antitetanusnu zaštitu jer je u pitanju neotrovnica. Međutim, frapirali smo se kada je iz torbe izvukao ogromnu zmijurinu. Dan ranije, rodbina ujedenog donela je zmiju u flaši, i što je najgore, otišli su, a životinju su ostavili ispred naše zgrade - kaže Ranković.

On je naglasio i da lekarima nije potrebno da vide zmiju da bi znali kakvu terapiju da primene. S druge strane, herpetolozi upozoravaju da je ubijanje zmija kažnjivo i naglašavaju da one napadaju samo kada smatraju da su ugrožene.

(D. R.)