STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zmije su sada najaktivnije, ako vas ujedu, NE LEČITE SE SAMI!

- Ukoliko osoba koju je ujela zmija podvezuje ranu, poveska mora biti širine od najmanje pet centimetara a povez mora da bude blag, da prst može da prođe ispod njega - objašnjava za Telegraf direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković

Naglo otopljenje nakon hladnog i kišnog perioda dovelo je do prave najezde zmija, koje traže hranu i partnere za razmnožavanje, pa su, upozoravaju stručnjaci, one sada najaktivnije. Sagovornici Telegrafa ističu i da, ukoliko nekog ujede zmija otrovnica, ne podvezuje ranu ako ne zna ispravan način, kao i da ne trči i hoda brzo jer se na taj način otrov brže širi.  

VOZIO 12 KILOMETARA SA UJEDOM ŠARKE: Ovo je Nišlija koji je preživeo ujed otrovnice! (FOTO)

Ovih gmizavaca ima svuda, na sreću, otrovnice su retke u gradskim sredinama, ali boravak u prirodi nosi rizik od njihovih ujeda. Upravo jedan takav ujed, pre dva dana preživeo je Nišlija Slobodan Jovanović (73), kog je ujela šarka, a koji se spasao samo zahvljujući svojoj prisebnosti.

Herpetolog u Zavodu za zaštitu prirode Srbije Milivoje Krvavac tvrdi da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer će se zmije uskoro smiriti.

- Zmije vole toplotu, pa su sada počele da izlaze. Ima ih svuda, i imamo veliki broj prijava građana da su imali susrete sa ovim gmizavcima. Nakon prethodnog hladnog vremenskog intervala, usledilo je otopljenje pa su one krenule da se hrane i da se razmnožavaju. S obzirom na to, sada su najaktivnije, ali će se uskoro primiriti. Treba ih izbegavati, a građani treba da znaju da je njihovo ubijanje i uznemiravanje kažnjivo – ističe Krvavac.

ZMIJE POČELE DA IZLAZE: Širom otvorite oči - na OVIM mestima u Beogradu VREBAJU!

Direktor niške Infektivne klinike Žarko Ranković kaže da je ova zdravstvena ustanova već imala troje pacijenata sa ujedima zmija otrovnica.

- Kod ujeda zmija najvažnije je pravovremeno se obratiti lekaru. Podvezivanje mesta ujeda nije preporučljivo. To mora da uradi stručnjak. Ako se koristi poveska, ona mora biti širine od najmanje pet centimetara a povez mora da bude blag, da prst može da prođe ispod njega. Upotreba kaiševa, pertli i sličnih poveza, kao i jako stezanje može dovesti do nekroze tkiva – upozorava Ranković.

NE PLAŠITE SE BEOGRADSKIH ZMIJA: Evo šta treba da uradite kada ih sretnete! (VIDEO)

On naglašava i da ranu ne treba nikako isisavati.

- Mesto ugriza može se obrisati ali se ne sme isisavati, niti je preporučljivo razrezivanje jer se može povrediti neki krvni sud i izazvati nekontrolisano krvarenje. Osoba koju je ujela zmija nikako ne sme da trči ili da hoda brzo. Na taj način se ubrzava cirkulacija pa se otrov brže širi organizmom. Može piti vodu, a nikako alkohol ili kafu – napominje Ranković.

ZMIJA IMA SVUDA: Deca su u opasnosti, reptili viđeni u blizni banjalučkog vrtića!

Prema njegovim rečima, ujed otrovnice može izazvati preznojavanje, drhtavicu, dijareju a ukoliko zmijski zub pogodi veći krvni sud, i gubitak svesti.

- Oprez prilikom boravka u prirodi je neophodan jer je opšte poznato da zmije napadaju samo kada su ugrožene. Takođe, želeo bih da uputim apel osobama koje su ujeli ovi gmizavci, da ih ne ubijaju a posebno da ne donose na kliniku zmije koje su ih ujele da bismo ih identifikovali – zaključio je Ranković.

(D. R.)