U OVOM SELU SU IZBEGLICE ZABRANJENE: Bogataši plaćaju 260.000 evra samo da ne vide nijednog migranta! (FOTO)

- Ne želimo ih ovde, jednostavno je tako. Nismo vredno radili ceo svoj život da stvorimo ovako lepo selo da bi to neko sa strane pokvario - rekao je jedan od stanovnika sela

Stanovnici jednog od najbogatijih sela u Evropi, Obervil-Lieli u Švajcarskoj, odlučili su referendumom da plate kaznu umesto da prime izbeglice po kvoti koju je odredila vlada.

IZBEGLICE NA GRANICI DA PLATE ULAZ: Profesori iz Ciriha imaju ideju kako da zaustave krijumčarenje

Radi se o sumi od 260.000 evra za neprimanje 10 izbeglica, koju žitelji ovog mesta mogu sebi da priušte jer u selu Obervil-Lieli blizu Ciriha živi 300 milionera među 22.000 stanovnika.

Na referendumu su se složili da se ni tih desetak izbeglica "ne bi uklopilo" u njihovu sredinu.

- Ne želimo ih ovde, jednostavno je tako. Nismo vredno radili ceo svoj život da stvorimo ovako lepo selo da bi to neko sa strane pokvario - rekao je jedan stanovnik koji je želeo da ostane anoniman.

Ljudi su stanovnike ovog sela nazvali rasistima, ali mnogo veći problem sa ovom odlukom ima Vlada.

 

Može da se dogodi da i drugi odbiju svoj deo od 50.000 migranata koje je Švajcarska obećala da će primiti.

Načelnik sela, desničar Andreas Glarner, pravda se da nije u pitanju rasizam, već da im nije objašnjeno da li je reč o Sirijcima ili ekonomskim migrantima iz drugih zemalja. On smatra da bi i Sirijcima bilo bolje pomoći negde bliže kući - "slanjem novca, jer smeštajem ovde se šalje pogrešna poruka" onima koji bi tek trebalo da pređu Mediteran.

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk)