SUTRA JE OPASNO IZLAZITI NAPOLJE! Vrlo visok indeks UV zračenja u celoj Srbiji!

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta biti osam i devet

Indeks ultraljubičastog (UV) zračenja u celoj Srbiji sutra će biti osam i devet, što se na skali smatra vrlo visokim, pa stručnjaci upozoravaju da svako ko može ostane kod kuće, ili napolje ne izlazi bez zaštite.

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta  biti osam i devet. U Beogradu će biti osam, koliko i u Ćupriji, Kraljevu, Kikindi, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Sadu, Somboru... Indeks više biće na Kopaoniku, u Sremskoj Mitrovici, Sjenici, Vranju, na Zlatiboru...

SUNCE JE PREJAKO ZA OVO DOBA GODINE: Stručnjaci upozoravaju na opasan stepen UV ZRAČENJA U SRBIJI!

S tim u vezi, lekari upozoravaju da treba koristiti zaštitu i izbegavati boravak na direktnom suncu.

- Trebalo bi izbegavati izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova. U slučaju izlaska, kožu treba prekriti, ili pre izlaganja suncu, na nju naneti kremu sa zaštitnim faktorom - kaže za Telegraf direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović.

Ako ne želite da oslepite, bacite ove NAOČARE ZA SUNCE u đubre!

Prema njegovim rečima i određena hrana može da nas spasi gorenja na suncu.

- Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati. Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane - navodi prim. dr Adamović.

IZGORELI STE NA SUNCU? Ovo su najbolji lekovi za OPEKOTINE, a imate ih u kuhinji!

Osim opekotina, prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože, da ošteti oči, utiče na pad imuniteta a samim tim i smanjuje otpornost organizma na infekcije.

(Lj. R.)