Prave uštede čekaju novu vladu

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović uveo rigorozne mere štednje, kabinetu Mirka Cvetkovića ne pada na pamet da sledi taj primer

Zoran Milanović, hrvatski premijer, skresao je državnim birokratama u svojoj zemlji račune za mobilni telefon, a onemogućio je i bahato korišćenje službenih automobila, poslovnih kartica i sredstava reprezentacije.

Tako će hrvatski ministri ubuduće iz svog džepa plaćati svaki telefonski račun preko 53 evra, dok će samo članovi i šefovi kabineta vlade imati pravo na 24-časovno korišćenje službenih automobila s vozačem, što bi prema procenama trebalo da znači do 40 službenih vozila manje i uštedu do dva miliona evra.

Šta Mirka Cvetkovića, Milanovićevog kolegu u Srbiji, sprečava da uradi tako nešto već tri i po godine? Prema rečima direktora Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoja Mihajlovića, vlast je već na početku krize uvela mere štednje.

- Limit za ministre je 50 evra, a za ostale zaposlene u ministarstvima 1.000 dinara. Ministri imaju pravo na automobil bez ograničenja, ostali samo uz putni nalog, dok službena putovanja odobrava Vlada – kaže Mihajlović za telegraf.rs.

Navedene mere su kozmetičke, smatraju u SNS, optužujući Vladu da se ponaša rasipnički.

- To se najbolje videlo prilikom usvajanja budžeta. Ko u vreme krize planira kupovinu aviona za 30 miliona evra ili izdvaja 13,5 miliona evra za Ministarstvo pravde i kupovinu zgrade Aeroinženjeringa za potrebe Prvog osnovnog suda – pita se koordinator Ekonomskog saveta SNS, prof. dr Milenko Dželetović.

Telegraf.rs podseća na nekoliko primera bahatog rasipanja državnih para, tek za nauk nekom novom Cvetkoviću.

- Predsednik Skupštine opštine Kula Željko Kovač koštao je ovu opštinu čak 192.000 dinara, koliko su iznosili njegovi računi za službeni mobilni telefon;

- Prvi čovek pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši uspeo je da prekorači mesečni limit za 80.000 dinara;

- Lider NS Velimir Ilić potrošio je na službena putovanja po zemlji čak 530.000 dinara za devet meseci prethodne godine.

Takođe, Vlada od od "razvlašćenog" ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića traži da vrati skoro dva miliona dinara, 2.500 švajcarskih franaka, laptop, torbe i dva mobilna telefona marke "nokija".

Računica naprednjaka kaže da bi "zatezanjem kaiša" država na godišnjem nivou uspela da uštedi do dve milijarde dolara godišnje.

- SNS insistira na usvajanju novog zakona o javnim nabavkama, rigoroznijoj kontroli subvencija, kao i seči nepotrebno velikog broja državnih agencija - poručuje Dželetović.

Dok u SNS kažu da uštede ukidanjem povlastica državnim birokratama nisu beznačajne, građanima Srbije ostaje da sačekaju ishod izbora i uvere se da li je reč o samo još jednom predizbornom obećanju ili istinskoj nameri da se sprovedu ozbiljne mere štednje.

(Nikola Stojić)