SEĆATE LI SE UKUSA JAGODA IZ DETINJSTVA? Ako želite opet taj ukus, kupite "čačanke"! (FOTO)

Ovu sortu su gajili moji baka i deka, pa moji roditelji. Osim što sam emotivno vezan za ovu sortu, ona je otporna, ne zahteva nikakav hemijski tretman

Ako želite jagode koje imaju pravi miris i ukus jagoda, kakav pamtite iz detinjstva, ako želite one jagode što nisu kao sa slike i gde nije svaka ista i želite prave jagode za slatko, ali da se slatko pri kuvanju ne pretvori u džem - kupite "čačanke".

TRIK SA SALVETOM: Evo kako da jagode duže ostanu sveže (VIDEO)

To će biti malo teže, jesu one nastale u Čačku, jesu domaće, ali ih malo ko gaji i prodaje. Uvozne sorte daju više plodova i isplativije su, svaka je jagoda ista, ali kupcu to ne igra ulogu.

Porodica Lukić iz malog kragujevačkog sela Donja Sabanta verovatno je jedini proizvođač stare sorte jagode, takozvane "čačanke", koju skoro više niko i ne gaji. U pitanju je sorta proizvedena daleke 1968. godine u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku. Danas je skoro zaboravljena.

Ivan Lukić iz srednje generacije ove porodice kaže da je većina odustala od ove domaće sorte i prešla na italijanske i turske. Čačanka se u gazdinstvu Lukića gaji skoro pola veka i to iz više razloga, ali i na više različitih načina - na otvorenom, u plasteniku i u saksijama.

- Ovu sortu su gajili moji baka i deka, potom moji roditelji, a onda sam i ja nastavio sa svoje troje dece. Osim što sam emotivno vezan za ovu sortu, ni prihod nije loš. Nisam hteo da se preorijentišem na uvozne sorte, jer je ova vrsta veoma otporna, a i ne zahteva nikakav hemijski tretman, te je zdrava. Istu jagodu prodajem i dajem svojoj deci - kaže Ivan Lukić.

On dodaje da mu je najvažnije što ova jagoda ima miris i ukus prave jagode, kakve pamtimo iz detinjstva.

- Uvozne sorte, doduše, daju veći prinos i ujednačenost plodova, ali ovu domaćice više vole. Sitnije su i slađe za slatko i džemove. Zbog toga nam plasman na tržištu nije nikakav problem, uprkos oštroj konkurenciji sa jagodama koje izgledaju kao sa slike - kaže Ivan Lukić.

Mana je, dodaje Ivan, što kod ove starinske sorte, nastale na Institutu za voćarstvo u Čačku, nije svake godine isti rod i što mora da se gleda u nebo. Tim pre što Lukići veći deo roda ubiraju sa parcele na otvorenom. Oni ove jagode gaje i pod plastenikom, ali su uveli novinu i rasađuju je u saksijama.

- Tako je i prodajem, i mogu reći da ima dosta kupaca. Ovog proleća prodali smo više od 2.000 saksija. Kupuju je podjednako i gradski i seoski domaćini. Služi im kao dekoracija u žardinjerama, umesto cveća, a na kraju se i zaslade - dodaje Ivan.

Lukić tvrdi da svoj zasad jagoda ne prska i da mušterijama u Kragujevcu i Jagodini nudi isključivo zdrave i netretirane plodove, koji rastu na preko 500 metara nadmorske visine, u oblasti gde nema fabričkih zagađenja.

Čačanki, kao i drugim sortama, smeta ovogodišnje kišno proleće, pa će sve jagode biti manje slatke. Ovom sortom jagoda sladićemo se do sredine juna.

(Marija Raca)