RAST BDP NA DVA ODSTO: Zašto je ovo NAJVAŽNIJA VEST u Srbiji i šta ćemo mi dobiti od tih DVA ODSTO!

- Novac će naša vlada potrošiti na otplatu kredita jer smo ušli u začarani krug dužničkog ropstva. Osim toga, naša država pomaže strane investitore bez ikakvog vlasničkog udela - ističe Ševralić

Vest koja je mnoge u Srbiji obradovala je najnovija prognoza Evropske komisije (EK) prema kojoj očekuju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na dva osto u ovoj godini, pogotovo ako se ima u vidu da je u februaru ta prognoza iznosila 1,6 odsto. Za sledeću godinu, projekcije su još bolje jer nam EK za 2017. godinu predviđa rast BDP-a od 2,5 odsto.

BDP ZNAČAJNO PORASTAO: Evo i za koliko

Ovakav izveštaj iz Brisela nije preterano iznenađenje s' obzirom na to da su poslednje prognoze MMF-a i Svetske banke za ovu godinu, saopštene u aprilu i martu, predviđale rast BDP-a u Srbiji od 1,8 odsto. I sam premijer Aleksandar Vučić izrazio je nedavno uverenje da će međunarodne organizacije i finansijske institucije podići prognoze rasta za Srbiju u ovoj godini.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DIREKTORIMA SVETSKE BANKE: Čeka nas program REFORMI u regionu!

Na ove vesti blagonaklono gleda profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševralić, ali je skeptičan u pogledu dalekosežnijih posledica takvog rasta BDP-a po običnog građanina u zemlji.

Evo koliki je javni dug Srbije!

- Rast BDP-a je svakako lepa vest, samo još da se ostvari! Plašim se da ta sredstva neće biti pametno utrošena s' obzirom na prezaduženost Srbije od 110 milijardi evra. Umesto da ulaže u domaću proizvodnju i projekte, novac će naša vlada potrošiti na otplatu kredita jer smo ušli u začarani krug dužničkog ropstva. Osim toga, naša država pomaže strane investitore bez ikakvog vlasničkog udela - ističe Ševralić.

Međutim, EK ocenjuje da će rast investicija u Srbiji u narednih nekoliko godina biti relativno jak i da je profil investicija raznovrsniji. Isto tako, EK konstatuje da proizvodnja raste u većini sektora u prva dva meseca ove godine i da je predvođena sektorom rudarstva i energetike.

SVETSKA BANKA: Izbori u Srbiji ne usporavaju reforme!

U istom izveštaju EK prognozira dalji rast izvoza podstaknut oporavkom glavnih trgovinskih partnera Srbije, investicijama i većom produktivnošću.

Najzaduženije u regionu Srbija i Hrvatska

Uporedo sa oporavkom privatnog sektora u kom će rasti zarade i biti novih zapošljavanja, rašće i privatna potrošnja.

To sve ne znači, upozorava EK, da srpska ekonomija, kao i druge ekonomije, neće biti izložena eksternim rizicima, i ostati visoko osetljiva na međunarodne tokove kapitala i kolebanja cene nafte na svetskom tržištu.

OVO JE ODLIČNA VEST: Srbija u utorak vraća poslednju ratu duga MMF-u!

- Cena nafte u svetu je bila na istorijskom minimumu i zato mislim da neće više padati. Pošto smo mi zavisni jer uvozimo naftu kao sirovinu, svaka njena promena cene na gore će uticati na nas - poručuje Ševralić.

Na prognozirani rast bi dodatno nepovoljno moglo da utiče "opuštanje" po pitanju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Šta uopšte za građane Srbije znači rast ili pad BDP-a?

Kako BDP predstavlja ukupnu proizvodnju dobara i usluga u jednoj nacionalnoj ekonomiji bez obzira na vlasništvo, tako se logičnim nameće da je poželjno da on raste.

ZAPANJUJUĆA PROGNOZA AMERIČKOG ANALITIČARA ZA SRBIJU: Ovakvu ocenu naše budućnosti SIGURNO NISTE OČEKIVALI!

- Kada BDP raste, to znači da je porasla i proizvodnja u zemlji ili da je došlo do promene vrednosti cena, ali retko dolazi do tako naglog skoka cene. Isto tako, kada pada BDP, smanjuje se mogućnost otplate kredita, raste prezaduženost i smanjuje se mogućnost finansiranja potreba školstva, zdravstva,vojske i policije i uopšte infrastrukture jedne države - objašnjava profesor.

(Slađana Vasić / Tanjug)