MASOVNI OTKAZ: HP otpušta 30.000 radnika

Meg Vitmen direktorka "Hjulit-Pakarda" planira da novac koji će uštedeti otpuštanjem 10% ukupnog broja radnika investira u povaćanje efikasnosti prodajne sile kompanije i kreiranje novih proizvoda

Direktorka "Hjulit-Pakarda" Meg Vitmen planira sledeće nedelje da objavi plan otpuštanja čak 30.000 radnika, objavili su američki mediji.

Ona planira da novac koji će uštedeti otpuštanjem 10% ukupnog broja radnika (trenutno "HP" ima oko 324.000 zaposlenih širom sveta) investira u povaćanje efikasnosti prodajne sile kompanije i kreiranje novih proizvoda.

Jedan viši menadžer, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da će "HP" pokrenuti program otpuštanja i volonterskog napuštanja kompanije. Jedino će Kina biti pošteđena, s obzirom na to da se u ovoj državi nalazi ogroman potencijal i da je mnogo ulagano u istraživanja i razvoj.

Analitičari se slažu da Vitmenova želi da ''napravi novu kompaniju'' koja će imati veliki potencijal i suprotstaviti se kompanijama kao što su "Epl", "Fejsbuk", itd.

Podsetimo, "HP" je prošle godine zaradio čak 127 milijardi dolara, ali je neto profit iznosio samo 7,1 milijardi dolara, što je prilično demoralisalo investitore. I dok je "HP" imao dominantan položaj na tržištu personalnih računara niskih cena, bio je prilično neuspešan u mnogim oblastima kao što su "klaud kompjuting" (cloud computing) usluge za velike kompanije, kao i u oblastima pametnih telefona i tablet računara.

(I.D. / Economy.rs)