OVO JE NOVI SASTAV SKUPŠTINE SRBIJE! Vučić NAJJAČI, DS još slabiji, U IGRU se vraćaju Šešelj, Čeda, Dveri i Radulović

Ukoliko ostane takvo stanje, lista “Srbija pobeđuje - Aleksandar Vučić” imaće u budućem sazivu republičkog parlamenta 131 poslanika, koalicija SPS-JS 30, SRS 21, DS I pokret “Dosta je bilo” po 16 poslanika, a koalcije Dveri-DS S i SDS-LDP-LSV po 13. SVM će imati četiri poslanika, lista Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina po dva poslanika i Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje po jednog poslanika

Polako, ali sigurno naziru se konture novog saziva Skupštine Srbije, a u nju će najverovatnije ući 7 izbornih lista! Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,25 odsto glasova.

Cenzus su prešle i koalicija SPS-JS sa 11,01 odsto, SRS sa 8,05 odsto, koalicija oko DS sa 6,05 odsto, Pokret “Dosta je bilo” sa 5,99 odsto, SDS-LDP-LSV 5,03 i DS S-Dveri sa pet odsto glasova.

(UŽIVO) DA LI SU OVO KONAČNI REZULTATI? SNS pobednik sa 48,2, SPS 11,02, Šešelj, DS, Čeda, Dveri i Radulović ušli u SKUPŠTINU!

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik RIK Dejan Ðurđević, ukoliko ostane takvo stanje, lista “Srbija pobeđuje - Aleksandar Vučić” imaće u budućem sazivu republičkog parlamenta 131 poslanika, koalicija SPS-JS 30, SRS 21, DS i pokret “Dosta je bilo” po 16 poslanika, a koalcije Dveri-DSS i SDS-LDP-LSV po 13.

SVM će imati četiri poslanika, lista Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina po dva poslanika i Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje po jednog poslanika.

Ðurđević je rekao da je od 8. 337 biračkih mesta obrađeno 8. 164, na kojima je izašlo 3. 686. 480 birača, odnosno 56,34 odsto.

Kako je rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, preostalo je da se obradi još 2,54 odsto biračkih mesta, među kojima i 20-tak sa Kosova I Metohije, iz zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, inostranstva.

Ðurđević je naveo i da je RIK primila dva zvanična prigovora – zbog nepravilnosti na glasačkim mestima u Vranju i u Jagodini, a da će se RIK izjasniti da li će glasanje na tim mestima biti poništeno i ponovljeno.

Podsetio je da je rok za prigovore RIK-u večeras u 20 sati.

Ðurđević je rekao i da će, pošto RIK dobije zahteve za uvid u birački materijal, omogućiti opoziciji da u posebnoj prostoriji pregleda celokupan materijal.

Predstavnik koalicije Dveri-DS S Boško Obradović rekao je da je ta koalicija jutros nešto posle sedam podnela taj zahtev, a da je jedna od primedbi to što im nije omogućeno da prisustvuju prebrojavanju glasova sa KiM u Raškoj i u Vranju.

Ðurđević je rekao da nije bilo tehničkih mogućnosti, s obzirom da su te prostorije veoma male, da prebrojavanju glasova prisustvuju predstavnici proširenog sastava RIK-a.

(D. Z.)