TOTALNI POTOP: Naučnici otkrili uzrok katastrofalnih poplava u Srbiji i na Balkanu!

"Ekstremne količine padavina u porastu su na globalnom nivou", piše u studiji, u kojoj se objašnjava kako glavnu ulogu u tome imaju "termodinamički i dinamički mehanizmi"

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u prestižnom časopisu "Science" pokušao je da objasni katastrofalne poplave koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH.

TUGA: Vernici se bore s vodom da poljube ono što je OSTALO OD SRPSKE SVETINJE! (VIDEO)

Prema njihovim istraživanjima, osim klimatskih promena, za poplave su zapravo odgovorne i "planetarne promene".

Ovo NIKAKO NE SMETE da radite kada se vraćate u POPLAVLJENI DOM, jer možete da STRADATE!

Naime, u opsežnoj studiji, autori navode kako je Balkan 2014. godine zahvatio Vb-tip ciklona koji migrira s Mediterana, gde je apsorbovana velika količina toplog i vlažnog vazduha, prema severu, što je zapravo uzrokovalo poplave u srednjoj i istočnoj Evropi.

"Ekstremne količine padavina u porastu su na globalnom nivou", piše u studiji, u kojoj se objašnjava kako glavnu ulogu u tome imaju "termodinamički i dinamički mehanizmi".

Napominju i kako su termodinamički mehanizmi “uglavnom dobro razjašnjeni” dok oko sadašnjih i budućih promena “u dinamikama postoje velike nesigurnosti”.

Naučnici navode i kako su u studiji pokazali da je Vb ciklona bila neuobičajeno stacionarna “donoseći ekstremne kiše tokom nekoliko uzastopnih dana” kao i da je ta situacija verovatno povezana s kvazi-stacionarnim planetarnim Rosbijevim talasima.

- Mi pružamo dokaze da je te kvazistacionarne talase pojačala talasna rezonanca - navodi se u studiji.

Pišu i kako statističke analize dnevnih prolećnih uslova na Balkanu otkrivaju “značajne trendove povećanja od 1950. do 2014. godine, naročito u velikim količinama koje su relevantne za poplave”.

Između ostalog navedeno je i kako se ovakve promene ne mogu objasniti samo termodinamičkim argumentima.

- Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi - pišu stručnjaci.

(Telegraf.rs)