VUČIĆ U BORU: Malo šta u Srbiji je vredno kao RTB (FOTO)

- Kao što sam, kada sam dolazio u RTB, rekao da ćemo novu topionicu završiti, pa smo je završili, tako isto sada kažem da će RTB Bor da živi i to kao uspešna kompanija, jedna od najvažnijih u Srbiji - poručio je Aleksandar Vučić

- Uprkos tome što imamo velike poteškoće i što ćemo morati sebe i određene navike da menjamo i drugačije da se ponašamo, Srbija će sačuvati RTB Bor jer malo šta vredno kao RTB Bor ima - izjavio je danas u Boru premijer Srbije Aleksandar Vučić.

SAČUVAĆEMO I ODBRANITI RTB BOR! Vučić obećao spas preduzeća od koga živi ceo istok Srbije

- Tačno je da smo dali mnogo novca za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, mada smo i tada znali da to nije dovoljno jer je pre toga trebalo da se vidi na koji način ćemo imati svoju sirovinu, da ne uvozimo koncentrat. Trebalo je da rešimo pitanje "Cerova 2", "Majdanpeka" i borske "Jame", ali naći ćemo način. Srbija će da se bori za RTB i imaćemo mi naš koncentrat u borskoj topionici.

- Kada ovo kažem, ne mislim da je RTB nešto što samo treba da čuvamo, a kod nas u zemlji je obično to tako postavljeno. Kao, ajde da sačuvamo nešto da traje još 10 godina, pa posle baš nas briga. Mislim da RTB treba da bude razvojni projekat za ceo region. Onako kako unapređujemo njegovo poslovanje i kako se RTB Bor bude budio i snažio, tako će u ove krajeve, uveren sam u to, dolaziti i mnoge druge kompanije i investitori. Teško da će cena bakra ostati 4.700 dolara, koliko danas vredi, verujem i nadam se da će ona ići preko pet hiljada dolara, a već na 5.600, 5.700 dolara, uz bolju organizaciju, možemo da računamo i na profit - istakao je Vučić.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski naglasio je da je Aleksandar Vučić u Bor dolazio osam puta kao premijer, ali i kao strateg i operativac.

- Premijer je prepoznao važnost RTB-a Bor i podržao program njegovog razvoja i završetka izgradnje nove topioonice i fabrike sumporne kiseline. Podržao je i da „Bor“ ne ode pod led kada je cena bakra pala - podsetio je Spaskovski.

- Kao što sam, kada sam dolazio u RTB, rekao da ćemo novu topionicu završiti, pa smo je završili, tako isto sada kažem da će RTB Bor da živi i to kao uspešna kompanija, jedna od najvažnijih u Srbiji. Budite sigurni da ću do svojih reči i obećanja da držim. Kao što je Blagoje rekao da sam ovde bio devet puta, isto tako sam i u Vladičinom Hanu bio triput, u Obrenovcu 35 puta, u Maloj Koceljevi pet puta. Svejedno je da li se živi u Krivelju, Prahovu ili u Rudnoj Glavi. Ovo je zemlja radnika i rudara, ljudi koji žele da rade i koji neće zaboraviti rudarski pozdrav "Srećno!" - poručio je Vučić.

(D. V.)