Snižene cene nafte u svetu smanjuju cene i u Srbiji

Cene sirove nafte, koje su početkom godine naglo porasle i dogurale sa 107 na 124 dolara po barelu, poslednjih desetak dana beleže značajniji pad. Taj trend bi morao da se odrazi i na cene derivata u Srbiji

Litar benzina i dizela na pumpama u Srbiji mogao bi narednih dana dodatno da pojeftini od dva do pet dinara.

Naime, cene sirove nafte koje su početkom godine naglo porasle i dogurale sa 107 na 124 dolara po barelu, poslednjih desetak dana beleže značajniji pad. Taj trend bi morao da se odrazi i na cene derivata u Srbiji koje su, početkom maja, zabeležile pad, što zbog manje nabavne cene, što zbog smanjenja akciza za 1,5 dinara po litru.

- Sigurno je da će se smanjenje cena na svetskom tržištu odraziti i na naše, ali postoji jedna bitna 'kočnica'. Naime, efekte sniženja sirove nafte poništava rast evra. Da je evro, na primer, 105, a ne 112 dinara, sniženja u maloprodaji bi bila još veća - tvrdi generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Posle sniženja cena NIS u velikoprodaji i smanjenja akciza na benzin i dizel, snižene su i cene na pumpama. U ponedeljak se benzin "BMB 95" prodavao od 141,5 do 143,90 dinara za litar, "evropremijum BMB 95" od 147,50 do 152,50, "dizel D2" od 137,30 do 139,50 i "evrodizel" od 144,90 do 148,50 dinara za litar.

Ova pojeftinjenja su pratila cene nafte na svetskim tržištima, koje su dostigle su najnižu vrednost u poslednjih šest meseci, u jeku problema koji su zahvatili Grčku i najava da je njezin izlazak iz evrozone sve izvesniji.

Cena nafte je pala za 11 odsto u maju. Dok se u SAD-u i Kini, najvećim svetskim potrošačima nafte, beleži umeren privredni rast i smanjena upotreba benzina i proizvodnja nafte, naftom bogate zemlje, poput Saudijske Arabije, jedine beleže povećanu proizvodnju te sirovine, što je dodatno pojačalo pritisak na cenu nafte.

(I. M. / Izvor: Novosti, Indeks)