SRPSKI PREKOOKEANSKI RAJ: Jedino mesto na svetu gde nije važno čiji ste, za koga navijate niti šta volite, a šta ne (FOTO) (VIDEO)

Sa oko 350 porodica, nedeljnim liturgijama, organizovanim krštenjima i venčanjima po srpskim običajima, ova crkva se trudi da nizom drugih aktivnosti ispoštuje malu srpsku zajednicu

Na području Kanade i Amerike, prema nezvaničnim podacima ima čak 175 pravoslavnih crkvi i hramova (35 u Kanadi i 145 u Americi), a prve srpske crkve, verovali ili ne, sagrađene su još sredinom 19. veka u Nevadi, Kaliforniji i Pensilvaniji.

OVAKO SE PROVODE NAŠI GASTARBAJTERI: Tuče, turbo-folk, prekratke suknje i ALKOHOLA na litre

Kako je vreme odmicalo, Srbi su sve češće naseljavali velike industrijske centre oformljujući velike kolonije u Čikagu, Detroitu, San Dijegu, Los Anđelesu i drugim gradovima. Danas se priča kako je Čikago najveći srpski grad na svetu - reč je, naravno o frazi, opšteprihvaćenoj zbog velikog broja ljudi sa naših prostora koji su se u ogromnom broju naselili u ovom gradu.

SRBIJA DOBILA 2 MILIJARDE EVRA: Stigla nam je velika pomoć iz inostranstva!

Telegraf vas vodi u crkvu Svetog Đorđa na Floridi - tačnije, malu pravoslavnu eparhiju u mestu Clearwaters na jugozapadu Floride. Pored toga što je prelepo turističko mesto sa najlepšim plažama, Clearwaters je i stecište srpskih pravoslavaca.

AUSTRIJA TRAŽI RADNIKE, MINIMALAC JE 1.500 EVRA: Evo kako da tamo dobijete posao (VIDEO)

Sa oko 350 porodica, nedeljnim liturgijama, organizovanim krštenjima i venčanjima po srpskim običajima, ova crkva se trudi da ispoštuje malu srpsku zajednicu i pored standardnih verskih obreda, organizuje niz drugih aktivnosti.

Crkva organizuje i igranje fudbala četvrtkom za sve mališane, a sam otac Dragan nam u kratkom razgovoru otkriva da je navijač Crvene Zvezde. Međutim, u Americi je razlika između Zvezdaša i navijača Partizana toliko neupadljiva, da su svi međusobno jako dobri prijatelji, a sam sveštenik navodi jednu anegdotu kada su navijači u pitanju.

Pogledajte video:

- Jednom prilikom gostovao nam je Matija Bećković ovde u Tornotu, pitao sam ga da li navija za Zvezdu ili Partizan, na šta je on odgovorio:

- Kada sam jednom prilikom pratio Duška Radovića iz Osijeka koji me je uveo u književne vode, majka mi je rekla: "Bože, Matija šta je Dušku pa navija za Partizan" - na šta su se svi uglas smejali i shvatili da je i sam Bećković Zvezdaš, a anegdota je nastavila da se prepričava među književnicima i tako dospela u šire društvene krugove".

On takođe navodi da najveći broj vernika dolazi na Bogosluženje nedeljom i kada su veliki praznici u pitanju. Liturgija se održava svake nedelje od 10-12 časova, posle čega se organizuje nedeljni ručak tzv. agape.  O tome brine Kolo srpskih sestara.

Pogledajte video:

Više informacija o crkvi Svetog Đorđa možete pronaći OVDE.

Pogledajte i ovaj video:

(Telegraf.rs)