IZBEGLICE I DALJE STIŽU U GRČKU: Oko hiljadu migranata došlo na ostrva uprkos sporazumu

Iako je sporazum zvanično stupio na snagu, proces deportovanja migranata još ne funkcioniše, a na četiri grčka ostrva u nedelju je stiglo 875 novih izbeglica

Stotine uglavnom sirijskih izbeglica nastavilo je da stiže u Grčku, uprkos sporazumu o obuzdavanju priliva migranata u Evropu.

EU I ANKARA POSTIGLE DOGOVOR: Sve izbeglice koje idu u Evropu biće vraćene u TURSKU!

Iako je sporazum zvanično stupio na snagu, proces deportovanja migranata još ne funkcioniše, prenosi AP.

Na četiri grčka ostrva u nedelju je stiglo 875 novih izbeglica.

Grčki i turski zvaničnici treba da održe razgovore danas. Grčka još čeka i dolazak 2.300 evropskih stručnjaka, uključujući prevodioce, koji bi trebalo da pomognu u primeni sporazuma.

U međuvremenu, EU je saopštila da će svaki dolazak migranata biti predmet eventualne deportacije.

Prema sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve ilegalne migrante koji su prešli u Grčku, ukljucujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Takođe, balkanska ruta će ostati zatvorena.

AFP prenosi da je grčki premijer Aleksis Cipras obavestio u subotu ministre da budu spremni za početak prebacivanja izbeglica, ali da su zvaničnici rekli da ima za to treba više vremena.

- Ovakav plan ne može da počne da se sporovodi samo za 24 sata - rekao je portparol koordinatora vlade za politiku prema izbeglicama Jorgos Kiricis.

Prema podacima zvaničnika, u petak je na grčka ostrava preko Egejskog mora prešlo 1.500 izbeglica, dvostruko više nego prethodnog dana.

Prema rečima Ciprasa, oko 2.300 bezbednosnih i pravnih stručnjaka bi trebalo da stigne u Grčku kako bi pomoglo sporovođenje sporazuma.

Pariz i Berlin su obećali da će poslati 600 policajaca i eksperata za azil.

Očekuje se da će izbeglice početi da vraćaju u Tursku od 4. aprila.

U Grčkoj trenutno ima 47.500 izbeglica, 8.200 na ostrvima i 10.500 u kampu Idomeni na granici sa Makedonijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)