SEVERINA JE BILA U PRAVU: Hrvatska i Bosna zatrpane majskim snegom!

Sneg koji je pao u Lici i Gorskom kotaru iznenadio je domaće stanovništvo, ali i turiste koji su krenuli na Jadran

Sneg koji je noćas i danas padao na području Like i Gorskog kotara u Hrvatskoj i delova Bosne iznenadio je tamošnje stanovništvo, ali još više turiste koji su krenuli na jadransku obalu, čime su se obistinili "proročki" stihovi iz Severinine pesme "Grad bez ljudi", u kojoj pop diva peva: "Vidjela sam snijeg u maju...".

Sneg je zabeleo u planinskim područjima Hrvatske i Bosne, na vrhovima višim od 700 metara, a na najvišem vrhu Zavižan na Velebitu izmereno je minus četiri stepena Celzijusa, uz tri centimetra snega. 

Loše vreme i orkanska bura uzrokuju probleme, a prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), na većem delu Jadrana duva jaka bura, s olujnim, mestimično i orkanskim udarima i do 120 kilometara na sat.

Prema podacima Hrvatskog auto-kluba, juče su zbog olujne bure zatvoreni auto-put Rijeka-Zagreb, auto-put A1 od Zagreba prema Splitu i državni put D54 od Maslenice do Zatona Obrovačkog. 

Jadranskom magistralom (D8) od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene smeju da voze samo automobili.

Snažno nevreme zahvatilo je čak i Pulu, a sneg je pao i u Tesliću, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Petrovcu i Kneževu u Bosni i Hercegovini, a temperatura u celoj zemlji u proseku je niža za više od 20 stepeni u odnosu na juče.

(Telegraf.rs /Agencije)