OVO DANAS OBAVEZNO MORATE DA URADITE: Vernici izlaze na VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE!
Ove zimske zadušnice, koje su još poznate i pod nazivima mesopusne, pokladne, velike, uvek su u subotu pred Mesne poklade i pred početak Vaskršnjeg posta
Danas su Velike zimske zadušnice, dan posvećen dušama umrlih. Praznuju se uvek u subotu, jer je u bogosluženjima subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima.
Na ovaj dan treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvećem i upaliti sveće.
Zadušnice obeležavaju dan odvajanja duše od tela. Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, iznose mnoga jela. Verovanje je, da ta iznesena jela treba da se razdele sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga.
Obično se iznose pogača, žito, vino, a ostala jela su po izboru.
Žito nas simbolično podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti sunca. Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog.
Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu. Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih".
Daće i podušja se ne daju da se "nahrani" pokojnik, odnosno, da duša njegova "jede", nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika.
Na zadušnice se deli milostinja.
Postoji još jedan vid milostinje koji je kod nas zaboravljen: duhovna milostinja. Duhovna milostinja je poklanjanje "duhovnih knjiga".
(Telegraf.rs)