UMETNOST KAO DEO TERAPIJE: Pacijenti psihijatrije izlažu svoje radove

- Projekat koji je rezultat saradnje VMA i "Art Brut studia", ima za cilj nalaženje efikasnijeg pristupa psihičkom životu i problemima pacijenata, koji se dobija kroz njihov likovni angažman - rekao je slikar Goran Stojčetović

"Art Brut studio" Dnevne bolnice Klinike za psihijatriju VMA  predstaviće izložbu radova pacijenata, nastalih kroz rad i terapiju. Ovi radovi biće izloženi u Velikoj sali Doma Vojske u petak 4. marta.

Prilikom otvaranja izložbe, načelnica Dnevne bolnice VMA prof. dr. Gordana Dedić održaće govor, apored nje, to će učiniti i klinički psiholog Tatjana Stojanović i diplomirani slikar i autor projekta "Art brut studio VMA" Goran Stojčetović.

Zabranjene posete pacijentima na VMA i u Urgentnom centru!

Do saradnje udruženja "Art Brut Studio"  i VMA, došlo je početkom prošle godine, a osnovni cilj je bavljenje razvoja likovnog stvaralaštva pacijenata, izjavio je Stojčetović za Telegraf.

- Projekat je zamišljen kao prva etapa za osnivanje stalnog kreativnog studija pri Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju VMA. Studio je počeo sa radom zahvaljujući otvorenosti ka novim idejama, intelektualnoj radoznalosti i potrebi za razumevanjem i nalaženjem efikasnijeg pristupa psihičkom životu i problemima naših pacijenata. Program se zasniva na buđenju, razvoju i istraživanju likovnosti unutrašnje realnosti pacijenata. Osnovu programa čini spoj nadrealističke umetničke prakse i Jungove analize snova -  kaže ovaj slikar.

On je dodao da su u radu studija učestvovali pacijenti Dnevne bolnice i Grupe lečenih psihoza.

- Ideja o studiju za mene nije bila uobičajena jer sam se kao predsednik i osnivač Udruženja "Art Brut Serbia" bavio dubinskom asocijativnom umetnošću u radu sa marginalizovanim ljudima - rekao je Stojčetović.

Uz ovu  izložbu radova, biće prikazan i film o nastanku zajedničkog crteža na kojem su radili svi pacijenti, dok će neposredno pre izložbe u 16 časova biti otvorena likovna radionica u kojoj mogu da učestvuju svi građani.

(Telegraf.rs)