Raste napetost između Irana i SAD zbog prolaza Ormuz

Američki list "Njujork tajms" je u petak objavio da su SAD tajnim kanalom upozorile iranske vlasti i njihovog duhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija da su protiv zatvaranja moreuza Ormuz, strateškog za snabdevanje sveta naftom.

Sjedinjene Američke Države su uputile pismo Iranu o prolazu Ormuz u Persijskom zalivu, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast, prenosi agencija Irna.

"Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs, predala je pismo Mohamadu Karzaiju, predstavniku Irana u UN, a švajcarska ambasadorka u Teheranu je prenela sadržaj poruke predsedniku islamske republike", rekao je Mehmanparast ne navodeći detalje.

Švajcarska predstavlja interese SAD u Iranu od prekida odnosa između te dve zemlje 1980. godine.

Američki list "Njujork tajms" je u petak objavio da su SAD tajnim kanalom upozorile iranske vlasti i njihovog duhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija da su protiv zatvaranja moreuza Ormuz, strateškog za snabdevanje sveta naftom. Bela kuća je upozorila Hamneija da će SAD reagovati na eventualno zatvranje prolaza, piše list, citirajući neimenovane američke izvore.

Teheran je u decembru prošle godine zapretio da će zatvoriti taj prolaz ako zapadne zemlje spreče izvoz iranske nafte da bi naterale Teheran da odustane od svog nuklearnog programa.

Napetost između Irana i SAD je visoka zbog prirustva američkih marinaca u Persijskom zalivu, što podstiče strepnje o eventualnom zatvaranju prolaza Ormuz kroz koji prođe 35 odsto sve sirove nafte koja se morem prevozi u svetu. Vašington je obećao da će zadržati svoje vojne brodove u Zalivu i nadgledati pomorski saobraćaj.

"Uprkos takvoj propagandi, SAD znaju da nemaju sposobnosti da se suprotstave akcijama Irana, kao što je zatvaranje Ormuza", rekao je zamenik načenika Generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri.

"Politika Irana je da se prevaziđe napetost... da osigura bezbednost saobraćaja u Persijskom zalivu", dodao je on i upozorio da su – ako su interesi Irana i arapskog sveta u opasnosti - iranske oružane snage u stanju da se suprotstave svakome.

(izvor: Beta)