SIRIJSKA PORODICA POBEGLA NA ISLAND: Nisu očekivali da tamo bude kao u zamrzivaču

Al Muhamedovi nisu aplicirali da dođu na Island. Kada su napustili svoj dom u Alepu, 2012. godine, prvo su otišli u Liban. U Libanu, gde je prosečna dnevna temperatura oko 30 stepeni Celzijusovih, ova porodica je živela u jednoj napuštenoj garaži, a onda im je UN ponudile Island

Priliv migranata iz Sirije primećuje se u skoro svim delovima sveta, a sada su uspeli da stignu i do snežnog grada Akurejeri, koji se nalazi na dalekom severu Islanda, gde duvaju vetrovi od 110 km na čas, a temperature su skoro uvek ispod nule. Ovo je predivno okruženje za skijaške entuzijaste, ali i one koji žele da vide polarnu svetlost (Aurora borealis). Međutim, za nove stanovnike ovog grada ovo je sve, samo ne turistička atrakcija, pišu Nezavisne.

Makedonija zatvorila granice za migrante, izbeglice čekaju na granici sa Srbijom

Katab al Muhamed i njegova porodica nikada nisu ni čuli za Island. Oni su prva izbeglička porodica iz Sirije kojoj je ponuđena šansa za novi život u ovoj zemlji i oni su je prihvatili.

- Naravno, nije nam bio plan da završimo ovde - kaže Al Muhamed.

Ovaj 48-godišnji nastavnik engleskog jezika, njegova supruga i šestoro dece, zajedno s njegovom majkom, deo su grupe od 35 Sirijaca koje je prošle sedmice primio Island. Oni su do tada bili u privremenom smeštaju u Libanu, odakle su avionom prebačeni direktno na Island, gde ih je lično dočekao tamošnji premijer Sigmundur Gunlaugson, kao čin dobrodišlice i poštovanja.

Baš poput ostalih sirijskih porodica, Al Muhamedovi nisu aplicirali da dođu na Island. Kada su napustili svoj dom u Alepu, 2012. godine, prvo su otišli u Liban. U Libanu, gde je prosečna dnevna temperatura oko 30 stepeni Celzijusovih, ova porodica je živela u jednoj napuštenoj garaži. Međutim, kada su im iz UN-a prošle godine ponudili da presele na Island, u prvi mah su bili zatečeni.

- Bilo je malo čudno. Prvo što sam pitao službenika bilo je: "Gde je Island?", a on mi je odgovorio: "Odmah do Norveške". Kasnije sam otkrio da su udaljeni više od 1.500 kilometara - priseća se Al Muhamed i dodaje da su mu stalno ponavljali da su na Islandu prelepa leta.

U gradu Akurejer temperature su uglavnom ispod nule, a leti negde između 15 i 17 stepeni Celzijusovih. Prvi sneg, koji zna da pada i 24 časa bez prestanka, obično padne u septembru i ostaje sve do maja.

- U Siriji smo viđali sneg na dan-dva. Ovde je padao punih mesec dana! Za nas je ovo poput zamrzivača - kaže Al Muhamed.

Ipak, Al Muhamedovi su dobili ogromnu kuću sa fantastičnim grejanjem, gde imaju čak četiri spavaće sobe. Jedino što im nedostaje jeste što u lokalnom supermarketu ne mogu naći sve namirnice koje su koristili na Bliskom istoku.

Ali, u redu, mi smo ljudi širokih shvatanja, tako da smo probali i neke nove namirnice i bile su ukusne - kaže glava porodice.

Od komšija su dobili zimske jakne, džempere, čarape i rukavice. Svakodnevno pohađaju kurs jezika, a deca su već upisana u lokalnu školu. Lokalne kompanije su im izašle u susret i nude im zaposlenje. Al Muhamed, koji je u Siriji predavao engleski u srednjoj školi, a nekada bio i turistički vodič, kaže da će prihvatiti svaki posao koji mu ponude.

- Radiću bilo šta, samo da obezbedim svoju porodicu - ističe on.

Pored Al Muhamedovih, u Akurejeri su smeštene još tri sirijske porodice. Svaka od njih je povezana sa po četiri lokalne porodice, koje im pomažu da se prilagode životu i novoj sredini.

- Ovde zna biti mračno, hladno, vetrovito, mislim da je ovo za njih poput pakla - kaže Audur Magnusdotir, jedna od onih koji im pomažu u prilagođavanju, dodajući da se, ipak, nada da će se Sirijci prilagoditi i shvatiti u kakvoj ljepoti zapravo žive.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)