OSTAĆETE BEZ DAHA: Fantastični snimci Romulijane, DRAGULJA SRBIJE (VIDEO)

Pogledajte neverovatan snimak nekadašnje rimske palate Romulijane u blizini Gamzigrada

Ovaj neverovatan snimak velikog kulturnog blaga Srbije, Felix Romaliane, dvorskog kompleksa kod Gamzigrada, napravio je Zoran Vidović, koji je upravljao dronom. 

Letelica sa kamerom koja se polako uzdiže iznad drevnih zidina napravila je kadrove od kojih će vam zastati dah. Uživajte u snimku!

Podsetimo, rimski car Galerije (293 – 311) rođen je oko 250. godine u jednom mestu u Priobalnoj Dakiji, "ne odveć daleko od Serdike", gde je u mladosti čuvao stoku, zbog čega ga je čitavog života pratio nadimak Armentarius - Govedar.  Podigao je ovu velelepnu palatu u mestu svog rođenja (Gamzigradu) i nazvao je po svojoj majci Romulijana.

Podovi palate bili su zastrti impresivnim mozaicima visokog kvaliteta izrade, zidovi ukrašeni raskošnim freskama i oplatama od skupocenog kamena, niše ispunjene skulpturama izrađenim od retkog i teško obradivog kamena, kakav je recimo crveni porfir, što je sve zaloga večnosti.

Palata izgleda nikada nije dovršena, a carevi su kasnije velelepni posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom V veka palata je razarana od strane varvara, a u 6. vek Romulijanu je Justinijan i obnovio u vidu pogranične tvrđave. Nakon najezde Slovena krajem 6. veka, nekadašnja carska rezidencija je napuštena. Unutar se nalazila raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i druge građevine. Podni mozaici se smatraju najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi.

(Telegraf.rs)