ZLOSTAVLJANJE I MOBING U SRPSKOJ CRKVI?! Sud presudio da je VLADIKA SPC ponižavao sveštenika i pogazio USTAV

Banatki vladika Nikanor zlostavljao je na radu sveštenika svoje eparhije protojereja Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva, presudio je Viši sud u Pančevu

Viši sud u Pančevu presudio da je banatski vladika Nikanor ponižavao sveštenika Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva.

Kako prenosi "Alo!" Banatki vladika Nikanor zlostavljao je na radu sveštenika svoje eparhije protojereja Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva.

Da je episkop banatski čije je svetovno ime Veljko Bogunović, mobingovao potčinjenog sveštenika utvrdio je pre nedelju dana Viši sud u Pančevu. Sudija Olga Bukvić donela je presudu kojom je u celosti usvojila tužbeni zahtev sveštenika Živkovića i Nikanoru zabranila ovakvo ponašanje ubuduće. Vladici banatskom ostavljen je rok od od osam dana za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Presudom za mobing okončan je sudski postupak nezabeležen u crkvenom životu SPC - da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije odluku u svoju korist. Da savije tabak protojerej se odlučio posle niza pretnju i uvreda koje mu je prošle godine uputio vladika Nikanor.

- Vladika mi je protivno Ustavu SPC i predviđenoj crkvenosudskoj proceduri oduzeo čin protojereja i protonamesnika i degradirao me u najniži čin - jereja - kaže Živković i dodaje:

- Oduzeo mi je parohiju, skinuo me sa socijalnog i penzionog osiguranja i kaznio me zabranom sveštenstva, što je u nadležnosti samo Crkvenog suda. Vrhunac troture bio je njegov pokušaj da me sa porodicom izbaci iz službenog crkvenog stana u Omoljici.

Sveštenik Živković dalje navodi i da je bio na saslušanju kod vladike koji je tada bio u vidno alkoholisanom stanju kao i da je vređao njegovu suprugu i da je pretilo da dođe do fizičkog obračuna. Povod za sukob bio je dopis njegovog kolege sveštenika koji je vladici naveo da Živković radi na njegovoj smeni.

(Telegraf.rs)