MALI MIHAILO JE SA BELIM CVETOM ISPRATIO TATU NA VEČNI POČINAK: Uz zvuke violine i "Tiho noći" sahranjen mladi srpski naučnik!

U povorci koja ga je ispratila bili su, pored porodice i Filipovi profesori sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, na kom je bio najmlađi diplomac u istoriji ove prestižne ustanove, nastavnici iz njegove Treće beogradske gimnazije i Osnovne škole "Ribnikar"

Stotine ljudi, na beogradskom groblju Orlovača, oprostilo se od doktora nauka i najmlađeg diplomca FPN, Filipa Brkovića, koji je preminuo u Briselu posle kraće i teške bolesti.

FILIPA, SRPSKOG GENIJA, UBIO NEPOZNATI VIRUS: Napao mu pluća, pa je pao u komu!

O Filipu Brkoviću su govorili njegovi rođaci i prijatelji, ali i prijatelji i kolege njegovih roditelja Jelene i Iva, supruge Katarine i sestre Dijane. Tu su bili i predstavnici Univerziteta u Briselu, na kom je doktorirao, pišu "Večernje novosti".

UMRO FILIP BRKOVIĆ: Tragična sudbina izuzetnog srpskog NAUČNIKA!

U povorci koja ga je ispratila bili su i Filipovi profesori sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, na kom je bio najmlađi diplomac u istoriji ove prestižne ustanove, nastavnici iz njegove Treće beogradske gimnazije i Osnovne škole "Ribnikar".

Više sati trajalo je saučešće ljudi koji su stigli da podele bol sa Brkovićima za prerano ugašenim Filipovim godinama.

Iza kovčega bili su Filipovi najbliži i najdraži: supruga Katarina u naručju je nosila njihovog jednogodišnjeg Mihaila. A on je, maleni, sve vreme pružao ručice da sa kovčega dohvati beli cvet iz buketa. Katarina je, u jednom trenutku, uzela jedan i pružila sinu. Tako je maleni Mihailo sa belim cvetom u ruci, nesvestan ove tragedije, do kraja, poslednji put pratio tatu. Jednog dana pričaće mu mama ko mu je i kakav mu je bio otac.

- Osporavao je svaku vrstu ništavila - rekao je Stanko Brković, bliski rođak ove porodice.

- Borio se za druge, uvek, kao da se bori za sebe. Da je mogao, čitav bi svet zagrlio.

U povorci se samo povremeno čuo prigušeni jecaj majke Jelene. Kada je kovčeg spuštan u grobnicu oglasila se violina mladog Danila Anđelkovića. Zajecala je "Tiho noći moje zlato spava", pa nastavila "Što te nema"... Potom su se nadglasavali zvuci violine i jecaji kada je mladi violinista nastavio melodijom: "Sve smo mogli mi".

Komemoracija mladom srpskom naučniku u četvrtak je na Fakultetu političkih nauka u 17.30.

Filip je uspehe i postignuća delio sa nama koje je voleo, jednako kao i svoju pažnju i dobrotu - napisala je u svojoj kratkoj pozdravnoj noti Lidija Beko, razredni starešina i profesor engleskog ovog mladića iz Treće beogradske gimnazije i dodala:

 - Cenili smo ga jer nikada nije bio bez jasnog stava, logičnog mišljenja i čvrstog principa. Šarmom i argumentom, uspevao je da ubedi i dokaže da zna da misli, piše, projektuje, pomera granice.

Ona je poručila da je Filipov rezime zato "rukopis inteligencije i marljivosti, zahtevnosti i kreativnosti, kojim je osmišljavao svoj, naš i budući svet".

(Telegraf.rs)