Dačić i Đilas dobitnici, radikali i Vučić najveći gubitnici izbora

Kako su radikali od najveće opozicione stranke pali ispod cenzusa, zašto naprednjaci nemaju koalicioni potencijal, koliko je Đilas jači od matične stranke i kako će Ivica Dačić postati premijer

Malo je onih koji mogu biti zadovoljni rezultatima upravo završenih izbora na svim nivoima u Srbiji. Apsolutno najveći dobitnik je lider SPS-a Ivica Dačić, koji je još u izbornoj noći poručio kakve su mu ambicije - ništa manje od premijerskih.

- Politički je korektno da o budućoj vladi prvo razgovaram s DS-om, s kojim sam sarađivao protekle četiri godine. Ne trgujem i ne ucenjujem, a ne isključujem ni mogućnost da DS i SNS sami naprave vladu - zagonetan je Dačić.

Drugi veliki dobitnik je aktuelni, i po svemu sudeći budući gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Ne samo da mu je pošlo za rukom da do nogu potuče svog glavnog konkurenta Aleksandra Vučića, već je zadao ozbiljan domaći zadatak i sopstvenoj stranci - osvojio je gotovo 12 procenata više u odnosu na listu DS-a, koju predvodi lider demokrata Boris Tadić.

S druge strane, među onima koji nikako ne mogu biti zadovoljni nalaze se bivša politička braća - naprednjaci i radikali.