Pčinjski okrug odsečen od sveta!

Obilne snežne padavine paralisale mnoge opštine na jugu Srbije, a veliki broj sela ostao bez struje

Posledice obilnih snežnih padavina od prošle nedelje u sedam opština krajnjeg juga Srbije još nisu otklonjene, a novi sneg već uveliko pada.

Na Vlasini sneg pada ceo dan pa je dostigao visinu preko jednog metra. Slicna je sitiuacija u rubnim selima Bosilegrada i Vladičinog Hana.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev kaže da u ovom trenutku on, kao prvi građanin opštine, ne zna šta se dešava na jednoj trećini njene teritorije.

- U ovom trenutku trećina teritorije opštine odsečena je od sveta. Ljudi su zatrpani snegom čija visina prelazi jedan metar i već sedam dana su bez struje. Ostavljeni smo od svih da se golim rukama borimo za te ljude - gnevno govori Zaharijev.

On kaže da nema adrese i telefona u Srbiji na koji se nije obraća i tražio pomoć pre svega u mehanizaciji i nafti, ali do ovog trenutka sve se završavalo samo na obećanjima, tako da će su sutra za pomoć obratiti bugarskoj strani.

Situacija je kritična i u opštini Vladičin Han, gde je trenutno osam sela sa više od 1.000 domaćinstava bez struje.

- U Vladičinom Hanu struju trenutno nemaju sela Ljutež, Manjak, Rdovo, Kukavica, Stajkovce, Jastrebac, Zebince i Letovište - potvrdio nam je dežurni u vranjskom centru za vanredne situacije.

Načelnik regionalnog Štaba za vanredne situacije Drakče Stanojković kaže da je trenutno najteža situacija u Vladičinom Hanu i Bosilegradu, ali nije bezazlena u mnogim udaljenim selima Trgovišta, Surdulice i Vranja.

- Osnovni je problem što u ovom trenutku petnaestak sela još nema struju, jer visok sneg ne dozvoljava ekipama Elektrodistribucije da se probiju i otklone kvarove - rekao je Stanojković.

On je istakao da su svi regionalni putevi osposobljeni zahvaljujući angažovanju ekipa vranjskog Preduzeća za puteve i svesrdnoj pomoći pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije.

- Međutim stanje je loše u vranjskim selima Strešak, Mijovce i Kriuševa Glava, a struje nema u Strešku, Kruševoj Glavi, Urmanici i Seoačkoj Seni - dodao je Stanojković.

Regionalna televizija Vranje javila je da je iz Republičke direkcije za robne rezerve Vranju i Trgovištu stiglo po pet tona nafte, što će značajno doprineti da se neka sela brže odblokiraju sneznog pokrivača.

Putevi u opštini Crna Trva i dalje su neprohodni za 150 domaćinstava, raštrkanih po udaljenim mahalama, a oko 20 odsto meštana ove opštine još nema struju.

Šest ekipa sa teškom mehanizacijom uspelo je da probije puteve do centara svih mesnih zajednica u toj opštini, ali neke zavejane mahale su odsečene od sveta već deset dana.

Predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević kaže da je prošle noći palo još pola metra snega.

- Ne znam kada ćemo stići do tih 150 domaćinstava - rekao je Blagojević.

On je dodao da iz odsečenih mahala niko od učenika u ponedeljak neće doći u tri škole - u selima Kalna, Sastav Reka i Krivi Del. Te škole ukupno pohađa pet učenika.

(Tanjug)