Na pijacama dobra ponuda krompira, luka, šargarepe, zeleni...

Iako je temperatura tokom aprila bila dosta promenljiva, ponuda povrća na pijačnim tezgama bila je dosta dobra. I dalje dominiraju krompir, crni i beli luk, šargarepa, praziluk i zelen

Iako je temperatura tokom aprila bila dosta promenljiva, ponuda povrća na pijačnim tezgama bila je dosta dobra, a u obimu ponude i dalje su dominirali krompir, crni i beli luk, šargarepa, praziluk i zelen, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Zabeležena je i dobra ponuda ranog povrća - mladog crnog luka, zelene salate, spanaća, blitve, rotkvica, a u poslednjih desetak dana i mladog belog luka, krompira i kupusa.

Kao i prethodnog meseca, bila je slaba ponuda brokolija, karfiola, patlidžana, tikvica, paprika, paradajza i krastavca salatara.  Dominantna cena starog krompira na kvantašima iznosila je 20 dinara za kilogram, što je za pet dinara niža cena u odnosu na mart.

To povrće se na zelenim pijacama moglo pazariti po ceni od 30 dinara, kao i prethodnog meseca.

Najčešća veleprodajna cena crnog luka bila je od 18 do 25 dinara po kilogramu, dok je na zelenim pijacama dominantna cena ovog proizvoda bila viša za 10 dinara u odnosu na mart i iznosila je 50 dinara.

Na kvantašima se beli luk najčešće mogao pazariti po ceni od 200 dinara, a na zelenim pijacama po ceni od 300 dinara za kilogram, što je znatno niža cena u odnosu na mart. Iako je ponuda uvoznog paradajza bila nešto veća u odnosu na protekli mesec, veleprodajna cena bila je dosta slična i varirala je od 150 do 180 dinara, dok je najčešća maloprodajna cena iznosila 200 dinara po kilogramu.

(I. M. / Tanjug)