PUTIN SPREMA ARMIJU PACOVA PROTIV DŽIHADISTA: Biće obučeni da nanjuše oružje (VIDEO)

Ruski naučnici će obučavati pacove da prepoznaju eksplozive i droge, u cilju borbe protiv terorizma

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da lansira svoje novo oružje u borbi protiv terorista, a u pitanju je armija kiborg-pacova, kako prenose strani mediji.

ZASEDA ZA ISLAMISTE: Ruske rakete uništile konvoj tenkova i naftnih cisterni džihadista (VIDEO)

Naučnici planiraju da iskombinuju najnovija tehnološka dostignuća sa prirodnim čulima pacova, što će rezultirati izuzetnom sposobnošću glodara da nanjuše ekploziv džihadista na nekim manje dostupnim mestima.

Životinje će moći da upozore svoje vlasnike na opasne i ilegalne materijale na vreme, ukoliko se u eksperimentu pokažu kao uspešni. Međutim, pojavljuje se jedna prepreka, a to je činjenica da je potreban period od tri meseca kako bi pacov prošao sve potrebne treninge. Ova životinja živi samo godinu dana, tako da će stručnjaci morati da obučavaju čitave bataljone pacova.

Tri tima rade na projektu Laboratorije za neurotehnologiju percepcije i prepoznavanja na Južnom federalnom univerzitetu u nadi da će razvijanjem dodatnih neurona zaduženih za čulo njuha kod pacova omogućiti da njihovi nosevi postanu još osetljiviji.

Mikročip, koji izgleda kao perika za pacove, detektuje fiziološku reakciju pacova pre nego što pacov uopšte reaguje. Zahvaljujući posebnim algoritmima, naučnici će prikupljati podatke o cerebralnoj reakciji pacova na različite mirise. Pre toga, oni moraju obučiti životinje da prepoznaju eksplozive i droge, što može biti vrlo komplikovano.

Ovo nije prvi put da se glodari koriste u slične svrhe, primer za to su afrički hrčci-pacovi koji su otkrivali mine u Angoli, Tanzaniji, Mozambiku, Kambodži i Tajlandu. Kolumbija ih za to koristi na aerodromima, dok u Izraelu pacovi kontrolišu prtljag.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: mirror.co.uk)