OVAKO SRBI SUŠE MESO NA PROZORU: Sve je spremno za Božić (FOTO)
Rešenje je uvek ona soba koju domaćin nije imao para da opremi - da postavi pod, izravna neravne zidove. Soba-skladište, često viđana u kućama koje nisu "utegnute" dok je para bilo
Kada domaćin živi na obodu grada, ni u centru ni u selu, a poželi da jede pravo suvo meso koje će sam i da spremi, nastaju priče za "verovali ili ne", poglavlje "uz pomoć štapa i kanapa". U ovom slučaju je uz pomoć prozora i šalona.
Domaćinu iz naselja na tri kilometra od centra Kragujevca prijelo se pravo suvo meso i slanina. Problem broj jedan- svinja, rešio je kupovinom polutke. Onda se sa komšijom preko puta dogovorio da iznajmi pušnicu za meso na koji dan. Ona polutka je isečena, odvojena slanina, meso i koja koska i sve je završilo u pušnici.
Domaćin je svaki čas, kako ovaj posao zahteva, ložio u komšijskoj pušnici i obilazio meso, da se ne bi sve upalilo kao pre koju godinu. Kada je meso osušeno, a i ona slanina, domaćin je doneo u kuću. Ipak, ne ide odmah suvo meso u zamrzivač.
Valja malo da odstoji, ali gde? Na tavanu kuće u prigradskom naselju su stara odeća i cipele, stari motor za "keca" i par radijatora koji nikada nisu ugrađeni.
Rešenje je uvek ona soba koju domaćin nije imao para da opremi- da postavi pod, izravna neravne zidove. Soba- skladište, često viđana u kućama koje nisu "utegnute" dok je para bilo, idealno je rešenje.
Domaćica je zatvorila šalone, a otvorila prozore u sobi. Domaćin je meso još na kukama, kako je bilo kačeno u pušnici, samo uneo u hladnu sobu. Meso je okačeno i stajaće tu još koji dan. Ako ukućani ne budu ovih dana previše često posećivali sobu, meso će stići i do zamrzivača. Ni tamo se neće dugo zadržati. Možda do Božića.
(M.Raca )