Ponude za Železaru Smederevo do 11. juna

Vlada Srbije produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera. Prijave do sada podneli "Junajted plzen", "Donjecki stil grup" i "Ural majning"

Vlada Srbije saopštila je da je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Vlada je donela ovakvu odluku na osnovu zahteva učesnika na tenderu. Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : "Junajted plzen" S.A. Luksemburg, "Donjecki stil grup" iz Ukrajine i "Ural majning end metalurdžikal kompani" iz Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

"Junajted plzen" je u vlasništvu je ruskog biznismena Igora Šamisa, u čijem sastavu je i kompanija "Bumaš" iz Iževska u Rusiji, koja je proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čeličnih cevi.

Poslovna imperija Šamisa obuhvata i nekadašnju železaru fabrike "Škoda" u Plzenju - "Plzen stil", preduzeće sa 900 zaposlenih.

Ukrajinski "Donjeck stil" ima rudnik kamenog uglja, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železar, i spada među najveće proizvođače koksa u Evropi.

Treći ponuđač, ruski "Ural majning end metalurdžikal" spada među najevće kompanije u Rusiji, a u svom sastavu ima više od 50 firmi koje posluju u toj najvećoj zemlji na svetu po prostranstvu, u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilske industrije. Godišnji prihod "Urala" je nekoliko milijardi dolara.

Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, a Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender, u kojem je krajnji rok za dostavljanje oabvezujućih ponuda bio 4. maj.

Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

(Tanjug)