ITALIJANSKI PREMIJER BESAN NA EU I NEMAČKU: "Udružimo se i suprostavimo im se"

Renci je juče pozvao svoje kolege da sarađuju u potiskivanju nemačke sile u Evropi, izrazivši zabrinutost zbog planova Berlina da uvozi više ruskog gasa uprkos sankcijama EU

Vlade levog centra trebalo bi da udruže snage i suprotstave se uticaju Nemačke u Evropskoj uniji, poručio je socijalističkim liderima italijanski premijer Mateo Renci.

ITALIJA NEĆE BOMBARDOVATI SIRIJU: "Ne sme se ponoviti Libija!"

Na sastanku socijalističkih lidera EU, nekoliko sati pre nego što je u Briselu počeo samit Unije, Renci je juče pozvao svoje kolege da sarađuju u potiskivanju nemačke sile u Evropi, izrazivši zabrinutost zbog planova Berlina da uvozi više ruskog gasa uprkos sankcijama EU, naveo je izvor koji je prisustvovao sastanku, preneo je Rojters.

Rencijeva stranka ima najveću grupu levog centra u Evropskom parlamentu, ali do sada nije bila mnogo uticajna u EU, gde prevladavaju konzervativne snage na čelu sa Nemačkom, podseća britanska agencija.

Na sastanku je Renci izrazio zabrinutost zbog planova Berlina da udvostruči kapacitet Severnog toka, koji sprovodi gas iz Rusije do Nemačke preko Baltičkog mora.

Renci je ocenio da se nemački plan kosi sa ekonomskim sankcijama EU protiv Rusije, što je već osujetilo planove za izgradnju Južnog toka.

Odnosi Rima sa EU su se proteklih meseci pogoršali zbog načina rešavanja evropske migracione krize i novih pravila da se poveća finansijska stabilnost evrozone, što su pitanja u kojima Nemačka igra istaknutu ulogu.

U politici EU nacionalni interesi često imaju prioritet nad političkim srodnostima, te je tako francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland često bliži nemačkoj kancelarki Angeli Merkel nego Renciju, navodi Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)