ZABORAVILI STE DA PRAŠTATE? Srpski film koji je pokupio brojne nagrade će vas podsetiti na to! (FOTO) (VIDEO)

"Isceljenje" prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, čiji mir biva narušen posetom dvoje ljudi zbog čega je shvatio da se ratna prošlost došla po njega i da ne može da oprosti bol koji mu je nanet

Debitantsko ostvarenje reditelja Ivana Jovića i scenaristkinje Monje Jović "Isceljenje", u produkciji "Cinnamon production", priča je o drami nakon drame i o ratu koji u ljudima besni i nakon rata. Film koji postavlja pitanje granica ljubavi dato u Hristovoj zapovesti "Ljubi neprijatelja svoga" i bavi se problemom oproštaja kao uslova za život u ljubavi i pobede nad smrću i besmislom, na repertoaru bioskopa širom Srbije, nakon prikazivanja na festivalima širom sveta, naći će se od 10. decembra.

Dan ranije, u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20 sati biće organizovana specijalna projekcija. Publika u prestonici biće u prilici da pre početka filma čuje solo nastup poznate grčke interpretatorke duhovnog pojanja, Nektarije Karanci. Nju će nа klаviru prаtiti pijаnistа, dirigent i kompozitor, Vаsilis Cаbropulos. Nektarijin glas više je od muzike u filmu: on predstavlja četvrti, nevidljivi lik.

Isceljenje Insert 1-HD 1080p Video Sharing from ivan jovic on Vimeo.

"Isceljenje" prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju?

Nektarijina interpretacija "Psalma 33 sa teriremom", nosi emociju koja savršeno potcrtava ukupnu poruku filma u kome igraju Jovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Jeremić. Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim.

Film je na ovogodišnjem FEST-u, gde je imao domaću premijeru, dobio nagradu žirija, a u obrazloženju se između ostalog navodi: "Ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi".

"Isceljenje" je vodilo bogat festivalski život i osvojilo veći broj međunarodnih nagrada. Između ostalog, film je osvojio dve nаgrаde nа 24. međunаrodnom festivаlu Zlаtni vitez u Rusiji: zа nаjbolji igrаni film i nаgrаdu zа nаjbolju epizodnu ulogu kojа je pripаlа dečаku Nemаnji Jeremiću, zatim nagradu za najbolji film i najbolji scenario na 4. BaNeFF festivalu filmova sa Balkana (održanom u Švedskoj u februaru 2015. godine), kao i nаgrаdu Zlаtno sonce zа nаjbolji film u okviru progrаmа CineBalkan nа 13. festivаlu evropskog filmа CINEDAYS u Skoplju.

Nedavno je film na festivalu "Religion film" u Trentu osvojio "Signis" nagradu uz obrazloženje: "Reditelj je uspeo da prikaže unutrašnja previranja čoveka na jednostavan, ali efikasan način - stavljajući verske simbole na jednu i prirodu na drugu stranu; bez obzira na ratni sukob koji se nazire u pozadini priče, film se bavi univerzalnim temama".

Pogledajte video:

Isceljenje Insert 2-HD 1080p Video Sharing from ivan jovic on Vimeo.

(Telegraf.rs)