ONI MEŠAJU HEVI METAL I IZRAELSKI FOLK i stigli su u SRBIJU! Bićemo popularniji od Ofra Haze! (FOTO) (VIDEO)

Od beogradske publike očekujem iste onakve prelepe reakcije po kakvima pamtim i poslednje gostovanje. Očekujem pun Mikser haus sa veselim i zabavnim srpskim fanovima koji znaju da naprave dobru atmosferu, naglašava za Telegraf Čen Balbus, gitarista izraelskog hevi metal sastava Orphaned Land

Kada spojite hevi metal i izraelsku folk muziku dobijete mešavinu koja se naziva "orijental mental", a koju izvodi bend Orphaned Land iz Petah Tikve. Izraelski hevi metal bend sviraće u subotu u beogradskom Mikser hausu (u 21.00 čas) u okviru dvodnevne manifestacije "From Israel With Love" ("Iz Izraela s ljubavlju").

EGZOTIKA, GURMANLUK I DOBRA MUZIKA: Ako želite da posetite Izrael, dođite za vikend u Mikser haus! (FOTO)

- Ovo nam je u stvari već treći put da sviramo u Srbiji. Poslednji put smo kod vas bili na "All is One" turneji pre dve godine. Nadam se da ćemo imati vremena da i ovaj put obiđemo Beograd. Prošli put sam šetao Kalemegdanom, pogled je predivan - priča za Telegraf Čen Balbus, gitarista izarelskog benda Orphaned Land.

OVDE VREME STAJE: Dođete na nekoliko dana, sledeće što znate je da vam je prošao život (VIDEO)

Čen naglašava da je u Srbiji već stekao prijatelje i da mu je dolazak u Beograd uvek poseban.

- Sada već imamo gomilu prijatelja u Srbiji koji nas tu i tamo uče o vašoj istoriji i zanimljivim stvarima, pokazuju nam znamenitosti Beograda i vaše zemlje... Sa njima pričam o ratu, raspadu Jugoslavije, ali i lepim stvarima. U stvari, najviše pričamo o srpskoj hrani, koja je fantastična.

Nastup u Mikser hausu neće biti poseban samo za srpsku publiku, već i za izraelski sastav.

- Od beogradske publike očekujem iste onakve prelepe reakcije po kakvima pamtim i poslednje gostovanje. Očekujem pun Mikser haus sa veselim i zabavnim srpskim fanovima koji znaju da naprave dobru atmosferu. Mislim da ćemo napraviti sjajnu svirku pošto smo se uželeli električnih gitara. Upravo smo završili turneju na kojoj smo pravili samo "unplagged" (bez struje), odnosno akustične svirke, tako da je vreme za dobri stari orijental metal.

Čen ne krije da je muzika Orphaned Land inspirisana radom čuvene hevi metal grupe Metalika (Metallica), koja je bila inspiracija i za nastanak benda.

- Kao i svi klinci, tako smo i mi gledali one velike face iz Metalike, i tako je krenula priča da se odmotava... Jednostavno shvatiš da je to osećaj i život koji želiš, da izađeš pred gomilu fanova i pojačaš distorziju gitare do maksimuma, a u našem slučaju instrument koji se zove buzuki. Mislim da je teško za svaki bend na svetu, a naročito izraelski da fura svoj fazon, da svira muziku koju zaista voli i u kojoj uživa, a da mnogi fanovi to prihvate. Danas je najteže biti svoj i imati svoj stil, osim ako je on isti kao ono što svakodnevno gledamo i što danas u muzici jedino prolazi.

Prva asocijacija na izraelsku muziku je kod većine Ofra Haza, čuvena pevačica koja se proslavila osamdesetih godina prošlog veka.

- Ofra Haza je najpoznatija naša pevačica i otvorila je vrata sveta izraelskim muzičarima. Trudićemo se svim silama da postanemo popularniji od nje.

Čen na kraju intervju završava na srpskom sa "hvala and vidimo se na koncertu".

Napišite nam u komentarima kako vam se sviđa njihov specifičan metal zvuk.

(V. Ž.)