CIGARETE ILI VIRŠLE: Čime se ova dva dečaka više truju? Šta je opasnije? (FOTO)

Mesne prerađevine su od juče, zvanično, opasne za vašu decu, jer mogu da izazovu rak, baš kao i duvan - kako onda na jednu od ove dve slike reagujemo sa "fuj, bolesno", a na drugu da "jedi, sine, slobodno"

Mesne prerađevine, prema najnovijem istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) jesu štetne, i mogu da izazovu rak, ali uprkos tome roditelji širom sveta, pa i u Srbiji, masovno hrane decu sa njima.

Pa ipak, sudeći po reakcijama javnosti, u Srbiji će i dalje biti u redu ako neko svakog dana daje deci viršle i paštete za doručak, i viče mu "jedi, sine, jedi", dok će, naravno, svi misliti da ste manijak ako detetu nudite cigarete

Tačan odgovor na pitanje iz naslova je: i za jednog i za drugog dečaka.

A upravo duvan, pored azbesta i dizel isparenja, nalaze se na listi 1, takozvanoj crnoj listi na koji je SZO svrstala i mesne prerađevine. Dakle, isti rizik, ista crna lista, jedno odobravamo, drugo je najveći tabu.

ZVANIČNO - VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obaveštenje Svetske zdravstvene organizacije

OVO JE ZASTRAŠUJUĆE: Ako dnevno jedete 50 GRAMA VIRŠLI ILI SALAME, u opasnosti ste OD RAKA!

Stručnjaci SZO precizirali su juče da mesne prerađevine, a to su sve namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak creva kod ljudi. Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, u tu grupu svrstala je obrađeno meso, poput viršli i šunke. Oni upozoravaju da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno – što je manje od dve kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva za 18 odsto.

Doktor Vladimir Kovčin, onkolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" i medicinski direktor Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, kaže za Telegraf da se u načelu slaže sa SZO jer se radi o naučnim pretpostavkama koje imaju smisla.

DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA ZA RODITELJE U SRBIJI: Mesne prerađevine IZBACITE iz dečje ishrane!

- Da bi se proizvelo više mesa, goveda i svinje se kljukaju raznim hormonima, ali i antibioticima da se ne bi razbolela. U njima je gomila aditiva za koje nikada nismo ni čuli a kamoli da znamo koliko su oni štetni, a sigurno je da jesu štetni za zdravlje. Nažalost, ekonomija je ispred zdravlja. Zato bi trebalo da se vratimo organskoj hrani gde nije cilj profit - kaže dr Kovčin.

On napominje da mesne prerađevine, svakako, ne treba jesti kao ni konzerviranu hranu.

- Roditeljima posebno savetujem da izbegavaju da deci daju mesne prerađevine i sve druge poluproizvode koji su trajni. Deca treba da jedu sveže pripremljenu i raznovrsnu hranu - ističe on.

ŠOKIRAĆETE SE KAD OVO SAZNATE: Evo sa koliko godina deca u Srbiji popuše prvu cigaretu!

Povodom ovog upozorenja SZO, Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da je dodatnim istraživanjima potrebno utvrditi koje količine određenih vrsta mesa i mesnih prerađevina mogu da budu opasne po zdravlje građana.

SNIMAK KOJI JE ZAPREPASTIO SVET: Otac tera dete da puši i pije pivo! (VIDEO)

- Za sada ne postoje zvanične preporuke SZO po ovom pitanju, jer je navedeno istraživanje samo deo procesa koji zahteva dodatna ispitivanja javno-zdravstvenih rizika. Identifikacija bilo kog faktora koji može biti kancerogen, zahteva dalju procenu rizika po zdravlje. Dodatnim istraživanjima je potrebno utvrditi nivo rizika u datim okolnostima, odnosno koje količine i kolika izloženost eventualno može biti opasna po zdravlje građana - ističe se u saopštenju tog ministarstva koje će nastaviti i dalji da prati razvoj situacije.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf. rs)