OTVOREN GRANIČNI PRELAZ NA HORGOŠU 2: Nebojša Stefanović i Šandor Pinter zajedno UKLONILI OGRADE!

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Nebojša Stefanović je ocenio da je ovo primer dobre saradnje dve zemlje, te da njihovi odnosi nisu samo reči nego i konkretna dela

Simboličnim uklanjanjem ograda, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, danas su ponovo za saobraćaj otvorili granični prelaz Horgoš 2, koji je zbog migrantske krize bio zatvoren u prethodnih nešto više od mesec dana.

PROTEST IZBEGLICA NA HORGOŠU: Evropo, otvori nam vrata! (FOTO)

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Stefanović je ocenio da je ovo primer dobre saradnje dve zemlje, te da njihovi odnosi nisu samo reči nego i konkretna dela.

On je rekao da migrantska kriza i dalje traje i da migranti istim rutama pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope.

- Očekujemo veće angažovanje zemalja EU, jer je nemoguće da tranzitne zemlje preuzmu najveći deo tereta - napomenuo je srpski ministar policije.

ZATVOREN HORGOŠ I BATROVCI: Dnevna šteta 21 milion evra!

Stefanović je naglasio da je potrebno međususedske odnose održati na visokom nivou i važnost toga da stanovništvo ne trpi nikakve posledice.

- Nama je najvažnije da tranzitni putevi ka zapadu, koji vode kroz Mađarsku, budu stalno otvoreni - rekao je Sterfanović.

Mađarski ministar policije je naveo da su, ponovnim otvaranjjme Horgoša 2, svi granični prelazi između dve zemlje u funkciji.

On se zahvalio Stefanoviću na svim naporima uloženim da bi prelazi bili otvoreni i rekao da je njihovo otvaranje zavisilo od dobre saradnje dve države, dva ministarstva i dve policije.

Pinter je podsetio da su na ovom prelazu migranti 16. septembra pokušali da probiju granicu i ilegalno uđu u EU.

- Nisu uzimali u obzir zakone Srbije, zakone Mađarske i regulative EU.Taj problem je zajednički zaustavljen, a posledice dovedene u red - rekao je Pinter.

On se složio sa Stefanovićem da zaustavljanje ilegalnih migracija ne zavisi od ove dve zemlje.

- Uradićemo sve da sačuvamo zakone Mađarske i zakone EU - poručio je Pinter.

Granični prelaz Horgoš 2 je najnoviji prelaz između dve zemlje koji je pušten u saobraćaj ovog proleća, u prisustvu ministara spoljnih poslova dve zemlje Ivice Dačića i Petera Sijarta.

Funkcionisao je sve do izbijanja migrantske krize, odnosno od stupanja na snagu novog, znatno oštrijeg Zakona o državnoj granici u Mađarskoj 15. septembra.

Posle toga prelaz je, zbog velikog broja migranata, bio u potpunosti zatvoren.

Danas, od podne, ovaj prelaz je otvoren za sve one kategorije saobraćaja koje ne mogu koristiti prelaz Horgoš 1 - pešake, bicikliste i poljoprivrednu mehanizaciju.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)