Ovaj svetac je gledao SMRTI U OČI, ali mu BOG NIJE DAO DA UMRE!

Prkosio je Dionisije Rimljanima godinama, očekujući da će ga mučki ubiti, kao i Pavla, ali Bog ga je po predanju sve vreme štitio

Pravoslavni vernici danas slave svetog sveštenomučenika Dionisija Areopagita, sveca koji se ubraja u sedamdeset manjih apostola.

Danas slavimo SVECA koji je SPASAO cara OD LUDILA!

Iako je iz neznabožačke familije, Dionisije je završio filozofiju u Atini, a potom otišao i u Misir da se doškoluje.

SUTRA JE VELIKI PRAVOSLAVNI PRAZNIK, A NE SLAVIMO NIJEDNOG SVECA: Evo zašto Srbi slave MIHOLJDAN!

U Atini je imao posao sudije, bio je oženjen Damarom i imao je dvoje dece. Uzor mu je bio apostol Pavle, zbog koga je i postao hrišćanin.

Danas se sećamo SVETOGORSKIH MONAHA koji su SPALJENI zbog ŠIRENJA PRAVOSLAVLJA

Kada je Pavle nastradao, Dionisije je odlučio da i on želi da umre na isti način, u borbi za hrišćanstvo. Od toga dana je odlučio da ispoveda jevanđelje varvarima i svim ostalim nehrišćanima, prkoseći u inat Rimljanima koji su zabranjivali veru.

Vernici danas slave SVETICU koja je uspela i ROĐENOG OCA da prevari da je MUŠKO!

Predanje kaže da nema mesta koje Dionisije nije obišao, da nema čoveka kome nije propovedao kako je Bog jedan i nedeljiv.

Prkosio je Dionisije Rimljanima godinama, očekujući da će ga mučki ubiti, kao i Pavla, ali Bog ga je po predanju sve vreme štitio i nije dozvolio da iko digne ruku na njega.

Smrt je dočekao tek u 90. godini života (96. godine nove ere) kada je do cara Domestijana došla informacija da postoji episkop koji javno širi hrišćanstvo, te je naredio da bude ubijen.

Dionisije je u istoriji ostao upamćen i kao prvi atinski episkop, a iza sebe je ostavio pismena dela poput: "O imenima Božijim", "O mističnom bogoslovlju", "O neboskoj hijerarhiji" i "O crkvenoj hijerarhiji".

Pravoslavci danas slave još i svetog Jovana Hozevita, svetog prepodobnog Dionisija Pečarskog, svetog Isihija Horovita, svete mučenike Rustika i Elevteriju i svetog mučenika Teokista.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)