Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali pola Vojvodine!

Protest na 80 mesta u Vojvodini i 27 u centralnoj Srbiji. Predstavnik vojvođanskih poljoprivrednika Zoran Lambeta kaže da paori neće odustati od zahteva da se subvencije dodeljuju po jedinici obradive površine. Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da ispunjenje zahteva nije moguće

Predstavnik nezadovoljnih vojvođanskih poljoprivrednika Zoran Lambeta je izjavio za Telegraf.rs da je blokada puteva u Vojvodini počela u 10 časova. Poljoprivrednici su započeli protestnu vožnju na 80 mesta u Vojvodini i na 27 u centralnoj Srbiji.

Lambert tvrdi da je ministar Dušan Petrović kasno noćas odbio ponuđen predlog dogovora sa poljoprivrednicima i da su zbog toga novi protesti i blokade puteva neizbežne. Poljoprivrednici su nezadovoljni novim načinom raspodele subvencija po prinosu umesto po hektaru.

Žabaljski most je potpuno blokiran, a propuštaju se samo kola Hitne pomoći i osobe koje imaju uput za bolnicu. Bilo je koškanja, ali nema ozbiljnih sukoba.

Blokirani su takođe put Bački Petrovac-Odžaci kod Srbobrana, izlazi iz Novog Sada, most kod Titela, most kod Čente, kao i stari put Subotica – Novi Sad u blizini Čeneja.

Oko 200 poljoprivrednika iz okoline Pančeva i Kovačice krenuli su traktorima prema Pančevu. Oni nameravaju da dođu do Rafinerije nafte, u kojoj će biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić. 

Jake policijske snage raspoređene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da priđu gradu.

Lambeta kaže da su poljoprivrednici svoje zahteve predali ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, 31. marta, a da im se od tada niko nije javio. On najavljuje da poljoprivrednici od svojih zahteva neće odustati.

- Mi smo blokadu najavili kada smo predali zahteve Ivici Dačiću pre 24 dana, ali nam se od tada niko nije javio. Postojala je nada da se blokada odloži, ali nam se ministar Dušan Petrović nije obratio tokom noći - kaže on.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika iz Vojvodine kaže da im je žao građana, ali da paori ne vide drugi način.

Poljoprivrednici iz Vojvodine su krajem marta počeli da blokiraju puteve traktorima, nezadovoljni Vladinom uredbom na osnovu koje će se u 2012. subvencije ratarima davati po ostvarenoj proizvodnji, a ne po hektaru, kako je to činjeno prethodne dve godine. Oni zahtevaju da se podsticaji i dalje dodeljuju po jedinici obradive površine.

Ministarstvo: Ispunjenje zahteva nije moguće

Ispunjenje zahteva nezadovoljnih poljoprivrednika značilo bi poništavanje svih agrarnih uredbi donetih u 2012. i vraćanje već podeljenih subvencija, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

On je istakao da u blokadi učestvuje deo nezadovoljnih poljoprivrednika, a da deset udruženja ne stoji iza ovog protesta i smatra da to "nije adekvatan način izražavanja eventualnog nezadovoljstva merama ministarstva".

Milovanović je naglasio da je novi sistem subvencionisanja po količini, a ne po hektaru uveden radi "fer i korektnije distribucije ograničenih finansijskih sredstava agrarnog budžeta na veći broj korisnika", a sve u cilju podsticanja produktivnosti domaće poljoprivrede.

(M. S. - D.Z. / Agencije / B92)