KAPETAN DRAGAN IZ SPLITSKOG ZATVORA: Šokiraće vas u kakvim USLOVIMA čeka suđenje!

Prođu dve nedelje a da ne dobijem poštu. Dozvoljeno mi je nedeljno svega 15 minuta privatnih telefonskih poziva, ne mogu da imam gitaru u sobi, priča Dragan Vasiljković

Već tri meseca Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nalazi se u splitskom zatvoru. On je optužen za ratne zločine nad hrvatskim civilima, a izručen je Hrvatskoj iz Australije početkom jula.

Vasiljković sada čeka suđenja, a ekstradicijski postupak trajao je čitavih deset godina. Vasiljković uslove u splitskom zatvoru ocenjuje kao veoma dobre za razliku od onih u Australiji, pišu srpski mediji, dok su "uslovi za rad" veoma loši.

- Moj advokat, ali i srpski i australijski konzuli rade na tome da se to popravi. Nadam se da ću dobiti barem računar, jer ovo pisanje me ubija. Ja sam de facto nepismen bez računara -  piše Vasiljković dr. Milici Mitić iz Ninberga, dugogodišnjoj humanitarnoj aktivistkinji, prenose Vesti.

Ovako sada izgleda KAPETAN DRAGAN, koji je danas IZRUČEN HRVATSKOJ (FOTO)

Vasiljković kaže da je negativna strana zatvora u kome se nalazi birokratija, i veruje da im je kao takva ostala još od Staljina.

- Prođu dve nedelje, a da ne dobijem poštu. Dozvoljeno mi je nedeljno svega 15 minuta privatnih telefonskih poziva, ne mogu da imam gitaru u sobi. Nemam pristup računaru što je apsurd, jer postoji nekoliko stotina hiljada dokumenata te audio i video materijala koji su relevantni za ovaj proces. Moraću izgleda za to da se izborim i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kapetan Dragan kaže da su uslovi života u zatvoru dobri, ali što se tiče uslova pre suđenja, kako kaže, u rangu su Severne Koreje.

-  Deset godina nisu sposobni da podignu optužnicu! Ne očekujem pravdu u Splitu, ali apsolutno sam siguran da sva njihova prljavština mora izaći na površinu, ako ne na Ustavnom sudu, onda na Evropskom sudu - piše Kapetan Dragan.

KAPETAN DRAGAN MOLI ZA POMOĆ IZ ZATVORA: Izručuju me Hrvatima, NIKO NE SME DA ME BRANI!

Vasiljković je smešten u sobi od 27 kvadrata, kako kaže njegovi "tamničari su neki fini ljudi", takođe ima odvojen sanitarni čvor, koji se ne razlikuje puno od onih u boljim kućama na Zapadu.

- U sobi imam veliki radni sto, TV od 55 cm, pravi krevet s novim dušekom, ormar i veliki prozor, s puno dnevnog svetla. Što se tiče hrane, prošlo je 19 dana pre nego što su ponovili jelovnik. Svaki dan je domaća kuhinja, i još nisam dobio hranu, a da nisam uživao u njoj.

Kapetan Dragan IZRUČEN Hrvatskoj!

Vasiljevič priča da svaki drugi, treći dan upravnik, njegov zamenik ili načelnik nasamo sa njim razgovaraju krajnje opušteno i uvek imaju tri ista pitanja: "Treba li vam nešto? Kako vas osoblje tretira? Imate li ikakvih primedbi?"

- Izdvojen sam od kriminalaca i kontaktiram samo sa zatvorskim osobljem, koje me tretira kao komšiju. Nijednom dosad nisu me vezali niti pretresali, jednostavno su me razoružali svojim ponašanjem, a pripremao sam se na sasvim suprotno - kaže Vasiljković.

Ističe da mu je zdravlje odlično, trči svaki dan, ujutro i popodne radi po 50 sklekova i nedeljno pojede pet kilograma voća. U pismu dr. Milici Mitić dodaje i da se u splitskom zatvoru može kupiti 23 vrste voća.

- Iskreno rečeno, nisam znao da ima toliko vrsta voća dok nisam dopao u ovaj gulag.

Još i ovo! Ako slučajno hrana nije po volji, za cenu jednog hamburgera na Zapadu može se naručiti hrana iz uglednog restorana u blizini zatvora. Da ne mislite da preterujem, šaljem vam jelovnik. Nisam još naručivao iz restorana jer ne želim da propustim redovan zatvorski ručak -  piše Dragan Vasiljković.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Telegram.hr)