Ovo je čovek koji bukvalno nije imao mozak, ali je uspeo da preživi i ima normalan život!

Nesrećni čovek imao "ogromno proširenje bočne, treće i četvrte komore i cistu u zadnjem delu lobanje" i problem sa nagomilavanjem tečnosti u mozgu

Lekari su 2007. godine u studiji "Lanset" predstavili neverovatnu medicinsku pojavu, a radilo se o državnom službeniku (44) iz Francuske koji je živeo sasvim normalan život iako je imao izuzetno mali mozak.

OVO JE NAJBIZARNIJI SLUČAJ U SRBIJI: Moždana tečnost joj godinama curila kroz nos!

Sve je počelo kada je Francuz otišao u bolnicu da potraži pomoć nakon što je osetio slabost u svojoj levoj nozi koja je trajala čak dve nedelje. Doktori su bili iznenađeni kada su tokom skeniranja njegovog mozga uočili ogromnu komoru ispunjenu tečnošću.

Rezultati analiza su pokazali da je čovek imao "ogromno proširenje bočne, treće i četvrte komore i cistu u zadnjem delu lobanje". Inače, normalno je da tečnost regularno teče kroz mozak, koji se redovno prazni. Ali umesto pražnjenja tečnosti u krvotok, u ovom slučaju, tečnost se zadržala i izgradila u mozgu ovog čoveka. Pa je tako akumulacija ove tečnosti rezultirala malu količinu stvarnog materijala mozga.

Kada je bio dete, postajao je cilj da se oslobodi tog nagomilavanja tečnosti u mozgu, poznatijeg kao hidrocefalus, tako što će se uz pomoć šanta otarasiti viška te tečnosti. Šant koji mu je ugrađen kad je bio beba, uklonjen je u njegovoj 14. godini jer je imao probleme sa zdravljem.

Ipak, nastavio je da živi normalnim životom, oženio se i dobio dvoje dece. Testovi su pokazali da je imao koeficijent inteligencije 75, ali iako je ispod 100, ovo se ne smatra mentalnom nesposobnošću.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: iflscience.com)