JOŠ JEDAN RAT? Iranci nadiru u Siriju, Izrael preti slanjem svoje vojske! (FOTO)

Internacionalizacija bliskoistočnog sukoba dovela je do još jedne konstelacije od važnosti za celu planetu: Rusija i SAD ponovo imaju iste neprijatelje, ali ne i saveznike. I jednoj i drugoj je cilj poraz Islamske države, ali su vrlo različitih stavova o tome kako treba rešiti rat koji u Siriji bukti već 4 godine

Dok se na Bliskom istoku formira vojni savez između Rusije i Asadovih saveznika - Irana i Hezbolaha, Izrael ponovo iznosi na dnevni red mogućnost izvođenja kopnenih operacija na Golanskoj visoravni.

PUTIN ŠALJE 150.000 VOJNIKA: Rusi pogodili još pet ciljeva Islamske države u Siriji, hoće i na Irak!

Stotine iranskih vojnika stigle su u Siriju i uskoro će se pridružiti vladinim snagama i njihovim saveznicima, pripadnicima libanskog Hezbolaha u velikoj kopnenoj ofanzivi koju će podržati ruski vazdušni napadi, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane libanske izvore.

Ruski ratni avioni napali su kamp pobunjenika koje je finansirala i obučavala CIA za borbu protiv protiv Islamske države. Izjava komandira ove grupe, koji je samo ponovio reči američkog senatora Džona Mekejna, stavila je na ovaj način, po prvi put posle Hladnog rata, Moskvu i Vašington na suprotne strane konflikta na Bliskom istoku.

- Prethodnica iranskih kopnenih snaga je počela da stiže u Siriju. Reč je o vojnicima i oficirima koji će učestvovati u borbi. Ima ih na stotine, sa opremom i oružjem. Za njima će stići i drugi - rekli su izvori Rojtersu.

Dosadašnja direktna podrška iranske vojske Asadu uglavnom je bila ograničena na vojne savetnike. Iran je takođe mobilisao pripadnike šiitskih milicija, uključujući Iračane i nešto Avganistanaca da se bore uz Asadove snage, dok se libanski Hezbolah, kog podržava Iran, bori se uz sirijsku vojsku od početka sukoba.

Odluka Rusije da se priključi ratu vazdušnim napadima na strani Asada, kao i povećana vojna umešanost Irana mogle bi da označe prekretnicu u ovom konfliktu.

RUSI POGODILI PRAVO U CENTAR: Uništen štab Islamske države i fabrika municije! (VIDEO)

Internacionalizacija bliskoistočnog sukoba dovela je do još jedne konstelacije od važnosti za celu planetu: Rusija i SAD ponovo imaju iste neprijatelje, ali ne i saveznike: i jednoj i drugoj je cilj poraz Islamske države, ali su vrlo različitih stavova o tome kako treba rešiti rat koji u Siriji bukti već 4 godine, rat koji je do sad odneo 250.000 života i učinio da 10 miliona ljudi postanu izbeglice.

Prema pisanju "Jerusalim Tajmsa" izraelski ministar iz partije Likud Juval Stajnic, poručio je SAD, Rusiji i drugim svetskim silama da Izrael neće tolerisati prisustvo iranskih snaga blizu svoje granice.

Stajnic je dao ovaj komentar kada je izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, odleteo u Njujork kako bi prisustvovao zasedanju Generalne skupštine UN u četvrtak.

- Mi se u razgovorima sa SAD, Rusijom i drugim svetskim silama moramo postarati da iranske snage ostanu u Iranu. Ne želimo da vidimo ni rusku vojsku na Golanskoj visoravni, a kamoli iransku - rekao je Stajnic.

IZRAEL GRADI JOŠ JEDNU OGRADU: Zbog džihadista, barijera na granici i sa Jordanom!

Inače, Izrael je preuzeo Golansku visoravan od Sirije tokom Šestodnevnog rata u junu 1967. godine, a ta teritorija je zvanično aneksirana 1981. godine.

Pored prirprema za invaziju, postoji i mogućnost da Izrael pošalje vojsku na istočnu granicu kako bi zaštitio stanovništvo koje je na meti islamista.

Izrael se takođe boji da bi moglo doći do razmene nenamerne vatre između njihovih i ruskih snaga u Siriji. Takav incident bi dao iranskim snagama povod da pokrenu dugo očekivani napad dugometnim raketama na jevrejsku državu.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Rojters/Jerusalim Tajms)