OTKUD PARE OVIM LJUDIMA: Zašto su bašte novosadskih kafića pune usred radnog vremena? (FOTO)

Nezaposleni su i nemaju ni potrebu ni problem što ništa ne rade u životu. Oni uglavnom imaju tate i mame koji su, na ovaj ili onaj način, stekli pozamašnu imovinu. To su oni što ih zovemo "tatini i mamini sinovi", priča konobar

Iako je sezona godišnjih odmora prošla, svakodnevnom šetnjom Novim Sadom moglo bi se zaključiti da je puno njih ili na kolektivnom odmoru ili na bolovanju. Kafići su prepuni, uvek. 

Naravno, Novi Sad se po ovoj slici ne izdvaja od drugih mesta u Srbiji. Kafići su usred radnog vremena puni gostiju koji su pored svakodnevnih obaveza, od studija do posla, uvek spremni za produženi espreso ili jednu gorču. Primetno je i da su posle 16 sati, nakon radnog vremena, uglavnom sve bašte prazne do večernjih časova.

 REŠENA MISTERIJA OSAKAĆENIH LABUDOVA U NOVOM SADU: Kornjače pojele krila ptićima!

Pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje "šta neko radi u kafiću ponedeljkom u podne", u gradu u kom skoro da i nema turista ni stranaca, niti je velika fluktuacija ljudi. Razlozi su različiti, bar je tako pokazala anketa koju je 021 sproveo među posetiocima i konobarima novosadskih kafića.

Jer konobari ipak najbolje znaju ko su im gosti.

Za 021 su izdvojili nekoliko grupa - zaposleni u državnim preduzećima, privatnici, upravljačko osoblje u privatnim kompanijama, studenti, nezaposleni i grupa koju najviše vole - "novosadski snobići prepuni para". Na pitanje da pojasne zašto ih tako zovu i malo konkretnije definiše te osobe, jedan od zaposlenih u vrlo prometnom novosadskom kafeu, svrstao ih je u dve grupe.

 LETOVALI SMO JEDAN DAN NA ADI: Evo koliko novca treba jednoj porodici za provod na "beogradskom moru"

- Jedni su nezaposleni i nemaju ni potrebu ni problem što ništa ne rade u životu. Oni uglavnom imaju tate i mame koji su, na ovaj ili onaj način, stekli pozamašnu imovinu. To su oni što ih zovemo "tatini i mamini sinovi", mada bih ja rekao da se to više odnosi na devojke i žene jer mnogo njih ima i bogate muževe pa i ne moraju ništa da rade. Dolaze skoro svakodnevno, doručkuju između 10 i 11h, obično ne poruče jedno već više pića odjednom. Npr. naruče za sebe kafu, đus i vodu, pa posle sat vremena ponove sve to uz još nešto da se prezalogaji. Jedna je devojka dolazila svakodnevno kod mene u prvu smenu, nikad pre 11h. Za mesec dana je ostavila oko 30.000 dinara samo za kafe, sokove i doručak, sama ili sa prijateljicama. Uvek ostavlja i bakšiš, pa se sada već pozdravljamo po imenu - priča nam ovaj konobar, koji ne želi da mu se otkriva identitet.

 

Kako kaže, dugo se bavi istim poslom, pa tačno zna kako se ponašaju sugrađani. U tu drugu grupu spadaju oni koji isključivo sede na mestu koje je popularno i gde "svi" dolaze i gde te "mogu videti", a i ti vidiš druge.

- Prate se pre svega oni ugostitelji koji su popularni, oni koji znaju kako se vodi posao. Prati ih i publika i konobari. Gde god nešto otvore, kafić ili restoran im je uvek pun. I to po automatizmu znači da je tu najbolje mesto za poslovni susret, za sastanak, za napijanje, bukvalno i za "otpadanje" satima samo da bi se javili ovom ili onom. Poziraju, to je najbolja reč. Rekao bih da tokom radnog vremena, dakle preko dana, nema nikakve sličnosti sa izlaskom u večernjim satima - priča ovaj konobar.

STALNO PUNI: Samo kafići opstaju u Srbiji

Ipak, popularnih kafića i restorana nema tako mnogo, ali je činjenica da mnogi u Novom Sadu ostvaruju solidne promete za vreme radnog vremena. Zbog toga smo se odmakli malo od popularnih i zašli u kafiće na dobrim lokacijama, kojima nikad ne manjkaju gosti. I porazgovarali sa Novosađanima o razlozima posećenosti kafića radnim danima.

NEVEROVATNA SCENA U CENTRU BEOGRADA: Šta je čudno sa baštom ovog kafića?! (FOTO)

Već u prvom susretu smo se uverili u uobičajenost odgovora "Pa nema posla". Devojka u bašti kafića u Laze Telečkog rekla je da nema stalno zaposlenje i da zato ima vremena za ćaskanje sa prijateljicom. "Pričamo o tome zašto sada sedimo ovde, a ne na poslu, u Srbiji", dodala je njena drugarica.

Sem nezaposlenih, često se za stolovima mogu sresti studenti, uglavnom ne oni koji u roku završavaju studije. Iako su razlozi za odlazak u kafić među omladinom "blejanje, smaranje, ispijanje kafa", jedan stariji sugrađanin je citirajući Miku Antića pokušao da otkrije razlog zašto su kafići i radnim danima puni. Kako kaže, u kafanu se odlazi kako bismo se videli sa starim prijateljima i popričali o novim stvarima, a najbolje vreme za to nije ni noć ni vikend.

(Telegraf/Izvor: 021.rs)