LETEĆA NEMAN SE ŠIRI HRVATSKOM: Sve je više legla ovih insekata koji šire opasne zaraze!

Stručnjaci tvrde da je pomenuta vrsta komarca vektor za prenos 22 virusa pa i groznice zapadnog Nila koja je u Srbiji već odnela živote

Stručnjaci su primetili legla opasnog tigrastog komarca iz Azije na području Brijesta. Zato su obavestili građane da uklone sva mesta gde se zadržava stajaća voda.

NAJEZDA OTROVNIH KOMARACA U SRBIJI: Evo kojim gradovima preti EPIDEMIJA VIRUSA ZAPADNOG NILA!

- U Brijestu kod Osijeka pojavila su se legla azijskog tigrastog komarca. Preduzimaju se sve mere koje su potrebne da se suzbije ta neverovatno opasna vrsta komaraca, a u tome je potrebna saradnja sa građanima koji treba da uklone sva moguća mesta gde se zadržava stajaća voda - izjavila je u utorak na konferenciji za novinare u Osijeku PR Odeljenja za biologiju Univerziteta Josipa Jurija Strosmajera.

Stručnjaci tvrde da je pomenuta vrsta komarca vektor za prenos 22 virusa pa i groznice zapadnog Nila koja je u Srbiji već odnela živote, obaveštavaju mediji.

AKO IMATE OVE SIMPTOME, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Možda ste dobili smrtonosni virus ZAPADNOG NILA!

Azijski tigrasti komarac je veoma izdržljiva vrsta i može da istisne "domačeg" komarca. Aktivan je u radijusu od 300 metara od legla, a u očekivanim metero i klimatskim uslovima, dakle na jesen i zimu, procenjuje se da će ih "žilavi" tigrasti komarac izdržati. Stručnjaci kažu da bolest koju komarci prenose s čoveka na čoveka, ne može da se prenese osim ako tigrasti komarac ne ubode i ne napije se krvi zaraženog čoveka, pa zatim ubode zdravu osobu.

(Telegraf.rs/net.hr)