Sarajka preživela Brejvikov pokolj: Najteže mi je bilo kada se nasmejao

Ema Martinović iz Sarajeva spasila se nakon Brejvikovog napada tako što je otplivala sa ostrva. U svojoj ispovesti ona govori o detaljima napada, ali i o činjenici da je morala da ga pogleda u oči kako bi nastavila dalje sa svojim životom

Sarajka Ema Martinović (20), koja je, zajedno sa još nekolicinom mladih, preživela pokolj norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika, izjavila je da joj je najteže bilo kada ga je videla da se smeje i da joj je teško da poveruje da takav monstrum postoji, ali dodaje da ga je morala pogledati u oči da bi nastavila dalje svoj život.

Brejvik je 22. jula prošle godine u centru Osla, i nekoliko sati kasnije u omladinskom kampu Radničke partije na obližnjem ostrvcu Utoja, ubio 77 ljudi, a Martinovićeva se spasila plivajući sa ostrva.

- Nestvarno mi izgleda da je uopšte živ. Nakon što sam ga videla kako puca po nama na Utoji, videla sam ga jednom na televiziji i jednom u novinama. Podizanjem desne ruke na početku suđenja pokazao je da misli da je uspeo da utiče na druge da slede njegov put - kaže Martinovićeva u svojoj ispovesti.

Ona ističe da ga je prvi put posle pokolja videla na televiziji i da se tada osećala srećnom, jer je bio vezan i okružen policijom. Međutim, i tada je gasila TV , jer je izgledao ponosno zbog zlodela koje je učinio, a sve to je za nju bilo previše. Ipak, morala ga je videti uživo.

- Savetovali su nas da treba da ga vidimo. I ja mislim da je to važno za sve nas, kao i za preživele i porodice ubijenih. To je, jednostavno, deo procesa, način da krenemo dalje, da vidimo kako on više nije na slobodi, da je iza rešetaka i da smo sada sigurni - ispričala je u svojoj ispovesti Martinovićeva.

Dok je gledala početak suđenja masovnom ubici, Emi je najteže bilo kada bi se on nasmejao.

- Raduje me činjenica da je on ovde iza rešetaka sam i da u sudnici ne postoji nijedna osoba koja ga podržava - ističe ona.

Ona još kaže da se, dok je napadač išao po ostrvcetu i pucao, činilo kao da je hteo da ubije jedne, ali i povredi druge.

- Ako je bilo više ljudi u jednoj skupini, on bi upucao samo jednog. Činilo se kao da je želeo da ostali pate. U jednom slučaju naišao je na trojicu braće i ubio je samo jednog. Od dve zagrljene prijateljice ubio je samo jednu - ističe Martinovićeva, koja je rođena 1992. godine u Sarajevu, i koju je Brejvik ranio u ruku hicem iz pištolja.

Suđenje Brejviku trebalo bi da traje deset nedelja, a posebno će biti usredsređeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga proglase neuračunljivim, mogao bi doživotno ostati zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga proglase uračunljivim, dobiće maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora.

(I. Danić)