PREŠEVO PRIHVATILO MIGRANTE KAO NAJROĐENIJE: Hranu i vodu izbeglicama obezbeđuju i građani i privatne firme

"Nema nikakvih incidenata, jer su ih građani odlično prihvatili. Tako se vladaju i emigranti, utoliko pre što kada dođu ovde vide džamije i druga obeležja muslimanske veroispovesti", kaže za Telegraf predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa

Prihvatni centar u Preševu napustila je većina migranata koji su tu stigli u izbegličkom talasu ovog vikenda, ali se već danas očekuju novi.

GAŠIĆ I KIRBI U POSETI MIGRANTIMA U PREŠEVU: Država će učiniti sve da IZBEGLICAMA bude dobro

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže je da je u tamošnjem prihvatnom centru pomoć u hrani i higijenskim sredstvima do sada dobilo oko 60.000 ljudi koji su došli iz Azije i Afrike, preko Makedonije.

Kako je rekao, one koje Grci proslede u Makedoniju, Makedonija brzinom svetlosti šalje kod nas.

- Osim pomoći koje je obezbedila lokalna samouprava iz budžeta, svi potrebni resursi kojima grad raspolaže stavljeni su im na raspolaganje. Pomažu i Crveni krst, humaniratne organizacije, Dom zdravlja i svi građani - rekao je Mustafa.

Čim dobiju azilantske potvrde o slobodnom kretanju kroz Srbiju, oni napuštaju prihvatni centar i odlaze u Srbiju, odakle im je plan da dalje nastave ka Mađarskoj, kada im najveći problem postaje kako pronaći odgovarajući prevoz do Beograda ili Subotice.

Međutim, budući da nadležni organi dnevno mogu da obrade između 600 i 670 ovakvih zahteva, svakodnevno ostaje više stotina izbeglica koje moraju da čekaju naredni dan za izdavanje potvrde -  i tako u krug.

- Dnevno u Preševo stiže između 700 i 1.200 izbeglica, mada se neretko dešava da taj broj premaši i 2.000. - navodi Mustafa.

Zahvaljujući tome što su i sami okusili izbeglički život, stanovnici Preševa dobro su prihvatili izbeglice, sa kojima saosećaju.

- Nema nikakvih incidenata, jer su ih građani odlično prihvatili. Ruku na srce, tako se vladaju i emigranti, utoliko pre što kada dođu ovde vide džamije i druga obeležja muslimanske veroispovesti. Uprkos nedaći, u Preševu vlada prijateljska atmosfera i dobro smo organizovani - tvrdi Mustafa.

(J.B.)